Jak jsme referovali včera, v jednom z nejpřekvapivějších vývojů událostí v rámci syrské zástupné války by se v poli měla objevit Saúdská Arábie a USA, v tomto posledním obratu Turecko se Saúdskou Arábií přemítají nad plnocennou invazí, zatímco Rusko a syrská vláda pokračují se svým postupem k vymýcení USA a Saúdy financované rebelie. Aby bylo jasno, bylo to zmatečné, když CNN Arabia nejdříve hlásila, že Saúdové by mohli vyslat až 150 000 vojáků přes Turecko, což tisková agentura Anadolu rychle popřela.


Avšak toto popření samotné bylo měkce popřeno Saúdskou tiskovou agenturou, která dále dnes rozčeřila vodu, když referovala, že nejenže je Saúdská Arábie připravena poslat speciální síly do Sýrie, nýbrž toto vyslání, že jí navrhly USA, které by na Saúdská vojska jako na součást USA vedené koalice v Sýrii dohlížely.

Pro osvětlení:

  • AL JUBEIR ŘÍKÁ, ŽE USA NAVRHLY VYSLÁNÍ POZEMNÍCH VOJSK: SPA
  • SAÚDSKÉ SÍLY BY BOJOVALY JAKO SOUČÁST US VEDENÉ KOALICE: SPA
  • SAÚDSKÝ MINISTR ŘÍKÁ, ŽE O VYSLÁNÍ POZEMNÍCH VOJSK SE DISKUTUJE: SPA
  • SAÚDSKÁ ARÁBIE JE PŘIPRAVENA K VYSLÁNÍ SPECIÁLNÍCH SIL K BOJI S IS V SÝRII

A tak, to, co bylo donedávna čistě leteckou kampaní se zapojením všech hlavních globálních mocností (zatím kromě Číny) se chystá se stát se plnocennou pozemní válkou nejen se zapojením sunitů a šiítů (hlavně Írán se do té mely zapojí), ale i ruských vojsk na jedné straně a USA a Saúdů na straně druhé.

Zvláště pozoruhodné je to, že ropa se odmítla byť i o píď hnout i během toho, co se rychle formuje do předzvěsti III. světové války.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]