Demise Ajvarase Abromavičuse z postu ministra ekonomiky Ukrajiny téměř zmařila naději Kyjeva na překonání „mnohaleté korupce,“ a rovněž způsobila, že ukrajinští spojenci na Západě začali pochybovat o životaschopnosti projektu reforem v této zemi, píše The Washington Post. „Tato demise zvyšuje znepokojení ukrajinských spojenců ohledně toho, že země dosud nevybředla z nečestných transakcí, i když uplynuly téměř dva roky po té, co v důsledku prozápadních protestních akcí byl svržen prezident Viktor Janukovyč, kterého obviňovali ze zkorumpovanosti," zdůrazňuje vydání.


Samotný Abromavičus prohlásil, že byl vystaven nátlaku ze strany vysokých spojenců ukrajinského prezidenta, kteří se pokusili přinutit ho jmenovat nekvalifikované poslance na posty ve státních společnostech patřících k nejvýnosnějším odvětvím ukrajinského průmyslu.

The Washington Post píše, že Abromavičus, jenž pochází z Litvy, byl jedním z pozvaných zahraničních politiků, s jehož jménem byly spojeny jisté naděje na možnost překonání korupce v ukrajinské vládě, což je jednou z hlavních podmínek dalšího poskytnutí půjček Ukrajině.

V článku se zároveň praví, že se politická situace na Ukrajině stále destabilizuje, nehledě na značné zmírnění násilí na východě země, jež trvá od září 2015.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]