Tento týden se vyznačoval významnými úspěchy syrských vojsk v regionu Sheikh Miskeen v provincii Daraa na jihu země. Mezitím na severu pokračovala Syrská armáda se svou ofenzivou severně od strategického letiště Kuweires. Avšak tyto vojenské úspěchy zastiňovaly fámy, že USA si zřizují letiště v severní Sýrii, nejspíš u Rmeilan, města v gubernii al-Hasaka v severovýchodní Sýrii a že by to mohla být příprava na US pozemní intervenci. Je zajímavé, že US média začala rovněž šířit fámy, že Rusové zřizují 2. letiště v severní Sýrii. Erdogan dokonce vyhlásil, že by 2. ruské letiště v kurdské Sýrii „netoleroval“. A pak tu samozřejmě bylo prohlášení Joe Bidena, který mluvil o ‚vojenském řešení‘ v Sýrii, pokud by nebylo nalezeno řešení jednáním. Poslechněte si ho, jak tvrdí, že USA jsou schopny Daesh „vyřídit“:


Co se týče ministra obrany Ashtona Cartera, ten vyhlásil, že 101. Aeromobilní divize bude brzy vyslána do Iráku, aby bojovala s Daesh v Mosulu a do Sýrie, aby bojovala s Daesh v Raqqě (tolik tedy k Obamovu šestnáctému slibu, že tam USA ‚nespočinou nohou na půdě!). Jak se dalo čekat, takovéto fámy vedly k některým dost divokým titulkům jako tento: „Amerika s Tureckem začínají s pozemní invazí do Sýrie. Jak na to zareaguje Rusko?“ Což je, řekneme-li to velice mírně, hrozné přehánění. Tak se radši podívejme, co se asi opravdu peče. 

Zaprvé je dost nepravděpodobné, aby byla celá 101. vyslána do tohoto regionu. Mluvíme nanejvýš o pár batalionech, možná i nějaký ‚bojový tým‘, ale těžko dost na to, aby to mohlo představovat invazní sílu. 101. je kromě toho divize lehké pěchoty, která prostě do role pro pozemní invazi není vhodná. V konvenční válce by 101. poskytovala podporu běžným pozemním silám, avšak nemohla by je nahradit. Ve válce proti vzbouřencům může dělat spoustu věcí, včetně bezpečnostních a protiteroristických operací, výcviku místních sil, sběru zpravodajství atd. Ale představa, že by 101. vyrazila od severní Sýrie k Damašku, aby svrhla Assada, je prostě nerealistická. Co se týče letišť, tak USA údajně obsadily severní Irák, tak se podívejte na mapu, abyste sami viděli, kde to leží: dost daleko od severovýchodního kouta této země u tureckých a iráckých hranic, ale hodně, hodně daleko od města Damašek nebo od ruských radarů ve Středomoří a v Latakii.

Američané také oznámili, že plánují dvě hloubkové ofenzivy, jednu směrem k Mosulu a druhou směrem k Raqqě. Uvážíme-li, že USA už mají letiště v Turecku a v Iráku, tak tady je to jediné, co mají, dost primitivní vzlétací plac (používaný v minulosti k „zemědělským účelům“, tj. pro práškování polí), tak jim to můžeposkytnout pohodlnou základnu k přivážení a odvážení speciálních sil v tomto regionu, ale dost těžko by to mohlo být uzlem pro větší invazní síly. Kromě toho je dosud nejasné, zda nebudou části ze 101. vyslány jen do Iráku a zda to bude i do Sýrie. Přinejmenším jeden US magazín si zřejmě myslí, že letiště Rmelian v Sýrii bude spíše než pro bojové síly použito pro různé typy US speciálních sil včetně bojových návodčích, vysazovaných parašutistů, meteorologů speciálních operací a dalšího personálu speciálních operací. Pokud by tomu tak bylo, tak bychom mluvili o malých a specializovaných silách a nikoliv o pozemní invazi jakéhokoliv druhu.

[quote align="center" color="#999999"]