Německý vicekancléř v neděli volal po tom, aby byl na sílící euroskeptickou politickou stranu – Alternative für Deutschland (AfD) – uvalen dohled vládní agentury, co sleduje extremisty. Sigmar Gabriel pronesl v neděli své prohlášení pro noviny Bild, když tvrdil, že poté, co vůdkyně AfD navrhla, že policii by se mělo dovolit střílet uprchlíky pokoušející se dostat do země, tak to cítí jako nezbytné kvůli zachování „demokratického pořádku“ země.


Tyto zprávy vyslaly šokové vlny napříč německou politikou, a to možná i kvůli vnímané podobnosti se Zmocňovacím zákonem z roku 1933, který v Německu zrušil všechny politické strany kromě strany Nacistické. Rovněž se v tom široce odráží pokusy diktátorů činěné po celém Středním východě a v Severní Africe – tj. v regionu, se kterým kancléřka Angela Merkel v posledních měsících čím dál více sympatizuje.

Pan Gabriel řekl Bildu: „Existují značné pochybnosti, že ta strana (Alternativa pro Německo) stojí za svobodným demokratickým pořádkem této republiky.“

Frauke Petry, šéfová AfD, řekla v sobotu deníku Mannheimer Morgen, že pohraniční policisté „musí zastavit ilegální překračování hranice a rovněž použít i svých střelných zbraní, bude-li to nezbytné.“  Když ji ty noviny tlačily, aby řekla více, pokračovala: „Žádný policista nechce na uprchlíky střílet, a ani já to nechci. Ale k prostředkům poslední možnosti použití ozbrojené síly patří.“

AfD v poslední době neustále v průzkumech stoupá a dosahuje už 13 procent s vládní koalicí na 32 procentech. Ač to bezprostředně neohrožuje vládu, tak tato číslo AfD dávají v květnových spolkových volbách díky systému poměrného zastoupení se smíšeným členstvem kolem 70 křesel v německém Bundestagu.

[quote align="center" color="#999999"]