Syrský velvyslanec v Rusku Riad Haddad zdůraznil, že vojenská intervence v Sýrii bez souhlasu Damašku by byla považována za agresi. Může tedy dojít k válečnému střetu mezi Sýrií a USA? „Každý zásah do záležitostí Sýrie, bez souhlasu státního vlády je považován za útok proti syrskému lidu," cituje Riada Haddada, syrského velvyslance v Rusku agentura Interfax. Vzhledem k tomu, že jedním z cílů Spojených států je i odstranění Bašára Asada, nelze se reakci Damašku divit.


Šéf Pentagonu Ashton Carter prohlásil, že operace na osvobození hlavní pevnosti teroristů IS v syrské městě Rakka a iráckém Mosulu musí být provedena za účasti armády.

Podle zpráv z médií se mohou při dobývání těchto zúčastnit američtí elitní vojáci z 101. divize. Spojené státy se očividně chtějí více angažovat v Sýrii.

Svědčí o tom materiál analytiků Stratfor, podle něj družicové snímky ukazují, že Američané upravují nepoužívané letiště na severovýchodě Sýrie u města Rimelan.

Rusko, které se angažuje v boji proti IS na straně režimu Bašára Asada má svoji vojenskou základnu v Lakátii, ovšem na základě požadavku Damašku.

Zdroj: ntv.ru, pz.cz

[quote align="center" color="#999999"]