24. ledna 2016 se v Moldávii očekává další vlna protestů proti oligarchickému režimu. Na videu jsme vylíčili historii a kořeny tohoto konfliktu stejně jako současnou explozivní situaci v Moldávii. Vyzýváme všechny významné mocnosti: USA, EU, Rusko a OSN, aby věnovaly nezákonnosti, která se šíří v tomto regionu, bedlivou pozornost. Vyzýváme vás, abyste věnovali pozornost potřebám milionů obyčejných lidí dohnaných k zoufalství feudálním oligarchickým systémem.


Malá východoevropská země Moldávie zažívá hlubokou ekonomickou a politickou krizi. V posledních dnech propukají masové protesty. Situace v Moldávii se v posledních několika letech spolu s neustálým ožebračováním obyvatelstva zhoršovala. Ten kolaps začal v roce 2009 po „oranžové revoluci“ z 9. dubna, kdy vzplanula budova parlamentu v Kišiněvě a kancelář Moldavského presidenta a vůdce Komunistické strany Moldávie Vladimira Voronina byla zničena.

To i přesto, že posledně jmenovaný projevoval loajalitu k USA a k byrokracii EU vyhlašováním přání Moldávie sbližovat se s EU a zřídit spolupráci Moldávie s NATO (i přes ústavní ustanovení země jako neutrální).

USA a EU podporovaly protesty opozice, protože měly obavy, že formální komunista Voronin by mohl kurz zahraničně politického směřování země změnit. Po krizi způsobené neschopností vybrat hlavu státu převzala v létě 2009 moc aliance liberálně demokratických stran, které vyhlašovaly svou touhu po evropské integraci.

Západní politici rychle označili vládu nové „Aliance za evropskou integraci“ (Liberálně-demokratická strana, Demokratická strana a Liberální strana) jako „příběh moldavského úspěchu“ v rámci projektu Partnerství pro východ zařízeného mezi EU a post-sovětskými státy. Jelikož jediným reálným cílem tohoto projektu bylo odříznout tyto země od vazeb na Rusko, tak si evropští dohlížitele nad Moldávií nedělali starosti se sledováním skutečného stavu věcí ve společnosti této země.

Na pozadí Kyjevského Majdanu 2013-2014, který skončil pučem a vleklou politickou krizí na Ukrajině, a Saakašvilho krachu v Gruzii cítily Washington s Bruselem důležitost toho, aby si nejen Moldávii udržely pod svým vlivem, nýbrž ji i Západním společnostem prezentovaly jako příklad úspěchu realizace „principů liberální politiky.“ Ignorovaly při tom absenci jakýchkoliv reforem a katastrofální zhoršování ekonomiky země doprovázené zřizováním vlády oligarchie. Tou nejdůležitější věcí bylo formalizovat „partnerství“ podepsáním asociační dohody, k čemuž došlo uprostřed roku 2014. Poté činitelé EU rozhodli, že Moldavská hra skočila. EU postihla Řecká krize a vlny uprchlíků, takže na Moldávii se zapomnělo.

[quote align="center" color="#999999"]