Jedním z největších úspěchů ruských ozbrojených sil v roce 2015 byly dodávky 80 tisíc souprav Ratnik aktivním vojenským jednotkám. Ruské ministerstvo obrany bude nadále po několik dalších let soupravy Ratnik nakupovat tempem 50 tisíc ročně, dokud jím nebudou vybaveni všichni jejich vojáci určení k roli v pozemním boji. Ratnik, jehož testování bylo zahájeno v roce 2012, není prostě jen osobní výstroj sestávající z taktického oděvu, pokročilé helmy a opancéřování těla spolu s ergonomickým vybavením pro přenos nákladů v provedení srovnatelném nebo lepším než nejlepší současné zahraniční ekvivalenty.


Obsahuje rovněž i důkladné elektronické vybavení sestávající z osobních komunikačních zařízení, pomůcek pro noční vidění včetně tepleného zobrazování, tabletů pro taktické využití velitelským personálem, které jim umožní monitorovat taktickou situaci v reálném čase, kolimační holografické puškohledy, navigační systémy kompatibilní jak s GPS, tak s GLONASS, videokamery umožňující přesnou palbu zbraní, aniž by se střelec musel ukazovat, laserový označovač k výběru cílů pro řízení naváděné dělostřelecké a letecké přesné munice a spoustu dalších udělátek. Všechny tyto komponenty využívají technologií vyvinutých v Rusku a vyráběných v ruských továrnách, čímž je tento systém sankcím-odolný.

Jedinou novou zbraní vyvinutou speciálně pro Ratnik je útočná puška AK-12 ráže 5,45 mm, která byla zvolena po porovnání s puškou AEK-545. AK-12 si udržuje všechny charakteristiky, kterými si předchozí pušky AK vysloužily svou záviděníhodnou reputaci, spolu s vylepšením ergonomie a přesnosti této zbraně. Ostatní pěchotní zbraně včetně snajperské pušky SVD a kulometu Pečeněg byly upraveny tak, aby umožňovaly připojení puškohledů a indikátorů Ratnika. Ratniky vybavené komando má podle odhadů nejméně dvojnásobně vyšší bojovou účinnost než běžné komando, a to zejména díky vyvinutějším možnostem velení a řízení, uvědomování o situaci a vybírání cílů spolu se schopnostmi přímého střetu, které Ratnikem vybaveným vojákům umožní efektivně operovat ve dne i v noci, za každého počasí, v každém klimatu a v každém typu terénu. A to není jeho vývoji konec. Ratnik bude postupovat v nastoupeném kurzu, do jehož rodiny patří i bitevní roboti stejně jako systémy exoskeletů, které jednotlivým vojákům umožní nosit těžké náklady i po dlouhou dobu, což se zvláště hodí pro obsluhy těžkých pěchotních zbraní.

[quote align="center" color="#999999"]