Agentura RIA Novosti shromáždila nejvýraznější výroky Vladimira Putina v roce 2015. Věnoval velkou pozornost takovým tématům, jako incident s Su-24, vztahy Ruska s Tureckem a Západem a ukrajinská krize. [quote align="center" color="#999999"] O incidentu se Su-24 a vztazích s Tureckem


„Dnešní ztráta je ale spojena s ranou, kterou nám zasadili do zad přisluhovači teroristů. Jinak prostě nemohu kvalifikovat to, co se dnes stalo." (schůzka s jordánským králem Abdalláhem II, 24. listopadu)

„Alláh se zřejmě rozhodl potrestat turecké vedení tím, že ho připravil o rozum." (poselství Federálnímu shromáždění, 3. prosince)

„Nehodláme řinčet zbraněmi. Avšak myslí-li si někdo, že po tom, co spáchali podlý válečný zločin, vraždu našich lidí, vyváznou z toho rajčaty nebo jistými omezeními v stavební či jiných sférách, pak se hluboce mýlí." (poselství Federálnímu shromáždění, 3. prosince)

„Když tam dřív Turecko létalo a neustále narušovalo prostor Sýrie, tak ať si tam teď zkusí zalétat." (Velká tisková konference Vladimira Putina, 17. prosince)

„Už jsem mluvil v poselství (Federálnímu shromáždění), a chtěl bych to ještě jednou opakovat: pokládáme turecký lid za přátelský a nechceme, aby byly naše vztahy s tureckým lidem porušeny. A pokud jde o nynější vedení, pak není nic věčného pod Měsícem." (dokumentární film Světový řád, 20. prosince)

O Ukrajině

„Stalo se to, že lidé byli unaveni bídou, korupcí, oligarchy, kteří pronikli do moci…A když společnost a země sklouzávají do podobného stavu, začínají lidé hledat východisko z této situace a, bohužel, částečně se obracejí na osoby, jež zneužívají dnešních těžkostí a navrhují jistá prostá řešení. Patří k nim nacionalisté." (přímá linka s Vladimirem Putinem, 16. dubna)

„Ať se děje cokoliv, jsou Rusko a Ukrajina tak či jinak odsouzeny k společné budoucnosti." (interview pro italský list Il Corriere della Sera, 6. června).

„Pokud jde o Ukrajinu a vůbec o postsovětský prostor, pak jsem naprosto přesvědčen, že postoj našich západních partnerů, evropských a amerických, není spojen s ochranou zájmů Ukrajiny, ale s pokusem zabránit obnovení Sovětského svazu, a nikdo nechce věřit tomu, že cíl obnovit SSSR nesledujeme." (dokumentární film Světový řád, 20. prosince)

O Krymu

„Říkal jsme jim, že životně důležitou otázkou jsou pro nás lidé. Nevím, jaké zájmy budete hájit, ale my půjdeme v obraně našich zájmů do konce. A je to nanejvýš závažná věc." (film Prezident, 26. dubna)

„Nikoli proto, že chceme něco ukousnout, utrhnout. A dokonce ani proto, že Krym má strategický význam v Přičernomoří. Ale proto, že jde o historickou spravedlnost. Myslím, že jsme se zachovali správně, a ničeho nelituji." (Film Prezident, 26. dubna)

O sankcích vůči Rusku

„Od samého počátku jsme mluvili o tom, že politika sankcí, izolace není v současném světě vůbec účinná, a její cíle nebývají zpravidla dosaženy. Vůči takové zemi jako je Rusko to prostě není možné, stačí se podívat na mapu." (odpovědi na otázky novinářů po ukončení účasti v 70. zasedání Valného shromáždění OSN, 29. září)

„Nehodláme se kvůli těmto sankcím nafukovat. Čekáme, čekáme na všechny." (dokumentární film Světový řád, 20. prosince)

O Rusku

„Máme zemi s obrovským potenciálem pro rozvoj, s velkými přírodními zdroji. A máme také samozřejmě velkou jadernou mocnost: máme jeden z největších, porovnatelný s USA, prakticky stejný jaderný potenciál". (Přímá linka s Vladimirem Putinem, 16. dubna)

„Nikoho nepovažujeme za nepřátele a nikomu nedoporučujeme považovat nás za své nepřátele." (Přímá linka s Vladimirem Putinem, 16. dubna)

„Začali jsme vytrvaleji a důsledněji hájit své zájmy, dlouhou dobu, dá se říct po desetiletí, jsme klidně mlčeli a navrhovali různé možnosti spolupráce, avšak postupně nás stále víc vytlačovali, vytlačovali, vytlačovali a tím dotlačili do hranice, za kterou nemůžeme ustoupit." (projev na plenárním zasedání Petrohradského ekonomického fóra, 19. června)

„Pokud jde o obavy některých zemí ohledně možných agresivních akcí Ruska, myslím si, že jenom nemocný člověk, a snad jen ve snu, si může představit, že Rusko zaútočí najednou na NATO. Zdá se mi, že v některých zemích prostě spekulují se strachem před Ruskem." (interview pro italský list Il Corriere della Sera, 6. června)

„Jsem hrdý na Rusko. Máme na co být hrdí. Snaha o to, aby bylo Rusko supervelmocí na světové scéně, není pro nás žádným fetišem". (interview americkému novináři Charlie Rosemu pro televizní kanály CBS a PBS, 29. září)

[quote align="center" color="#999999"]