Prominentního syrského žurnalistu a filmaře, který vytvářel dokumenty proti Islamistickému státu, zastřelili za bílého dne v tureckém Gaziantep neznámí atentátníci. Je to v této zemi už třetí vražda žurnalisty za tři měsíce. Šéfredaktor měsíčníku Hentah Naji Jerf známý svými dokumenty popisujícími násilnosti a zneužívání na územích kontrolovaných Islamistickým státem (IS, dříve ISIS, ISIL) byl zastřelen u budovy, kde v tureckém městě Gaziantep sídlí syrské nezávislé mediální kanály. Jeho smrt původně oznámila skupina občanských žurnalistů, se kterými pracoval.


Jerf nedávno dokončil pro skupinu RBSS dokument vyšetřující násilnosti a zločiny v IS držených částech Aleppa („Raqa je vražděna potichu“). Tento film získal v listopadu Mezinárodní cenu svobody tisku od Komise pro ochranu žurnalistů (CPJ).

Podle zpráv byl zasažen kulkou do hlavy, když kráčel po ulici. Odvezen byl do nemocnice, kde zemřel. K útoku podle tureckého zpravodajského webového kanálu T24 došlo před nedalekými bezpečnostními kamerami.

Jerfův přítel řekl AFP, že tento žurnalista měl „tento týden odcestovat do Paříže, když dostal ve Francii i se svou rodinou azylová víza.“

V Bruselu sídlící Evropská federace žurnalistů (EFJ) v prohlášení pro RT uvedla, že: „EFJ důrazně vyzývá turecké úřady, aby přijaly opatření k ochraně syrských žurnalistů a mediálních pracovníků sídlících v Turecku.“

„EFJ uvádí, že k této vraždě došlo poté, co se Islamistický stát v říjnu přihlásil k odpovědnosti za smrt výkonného ředitele a šéfa produkčního oddělení syrského mediálního kolektivu v Urfě. Připadá nám jasné, že syrští žurnalisté a mediální pracovníci, kteří uprchli do Turecka, nejsou vůbec v bezpečí,“ zdůraznilo toto prohlášení.

Programový koordinátor CPJ pro Střední východ a Severní Afriku Sherif Mansour řekl: „Syrští žurnalisté, kteří uprchli do Turecka do bezpečí, nejsou vůbec v bezpečí,“ když vzpomínal na několik syrských žurnalistů stejně jako prominentních osobností turecké opozice, kteří bylo v uplynulých měsících v Turecku zavražděni.

„Vyzýváme turecké úřady, aby rychle a transparentně přivedly vrahy Naji Jerfa před spravedlnost a přistoupily k opatřením na ochranu syrských žurnalistů na turecké půdě,“ dodal.

Předtím byl v listopadu zastřelen neznámými střelci na ulici v Diyarbakir na převážně Kurdy obývaném jihovýchodě Turecka president advokátní komory a kampanista za práva Kurdů Tahir Elci. Tým RT referující o kurdských protestech po vraždě Elciho Turecká policie, když filmovali na místě, kropila slzným plynem.