Přede dvěma týdny zákonodárce strany CHP Ered Erdem řekl, že brzy stejně jako Moskva poskytne důkaz o roli tureckého presidenta Recep Tayyip Erdogana při pašování ropy od Islamistického státu. „Podařilo se mi zjistit, že existuje hodně vysoká pravděpodobnost, že Berat Albayrak je spojen s dodávkami ropy od teroristů Daesh,“ řekl Erdem odkazujíc tak na Erdoganova zetě, který je shodou okolností i ministrem energetiky této země.


To nebylo poprvé, kdy Erdem Erdoganovu vládu obvinil ze zapojení do nekalých činností. Vzpomeňte, jak Erdem spolu s dalším poslancem z CHP Ali Sekerem v říjnu tvrdili, že vyšetřování turecké role při sarinovém útoku v roce 2013, která v Sýrii zabila přes tisíc civilistů, se blokuje.

„Mezi aktéry ve vyšetřovacím spise byla i MKE (Turecká korporace strojírenského a chemického průmyslu). Zde je obvinění. Všechny podrobnosti o tom, jak byl tento sarin v Turecku vyroben a dodán teroristům spolu s audionahrávkami jsou uvnitř tohoto souboru,“ řekl Erdem na tiskové konferenci uspořádané 21. října.

„Odposlechnutý telefonní hovor odhaluje proces opatření tohoto plynu na konkrétní adrese stejně jako proces opatření raket, kterými se odpálí ty kapsle obsahující jedovatý plyn. Avšak i přes tyto solidní důkazy v tomto případě nedošlo k žádnému zatčení. V první fázi vyšetřování bylo zatčeno třináct lidí, ale později byli propuštěni, což vyvrací tvrzení vlády, že ona proti terorismu bojuje,“ pokračoval.

Jak v té době referoval Today’s Zaman: „Při tomto útoku plynným sarinem v Ghoutě bylo zabito přes 1 300 lidí a ještě několik dalších v sousedství syrské metropole Damašku, přičemž Západ urychleně obvinil režim Bashara al-Assada s Ruskem, kteří však tvrdili, že to byla operace pod ‚falešnou vlajkou‘ zaměřená na umožnění US vojenské intervence do Sýrie.“

Vzápětí po Erdemových domněnkách týkajících se Erdoganovy role při podloudném businessu s pašováním ropy Islamistického státu tento zákonodárce řekl, že má v úmyslu „dotáhnout toto vyšetřování do konce,“ k čemuž jsme my tehdy poznamenali: „Jen doufáme, že za toto odhalení pravdy ‚na tom konci‘ neskončí v turecké žalářní cele nebo ještě hůře.“

No, jak se dalo čekat, je teď Erdem obviněn ze „zrady“. Zde je zase Today’s Zaman:

[quote align="center" color="#999999"]

Kancelář hlavního prokurátora Ankary zahájila vyšetřování istanbulského poslance Republikánské lidové strany (CHP) ze „zrady“ poté, co v televizní stanici Russia Today (RT) tvrdil, že radikální skupiny použily Turecko jako tranzitní trasu k dodávce plynného sarinu.

Ve středu turecká média referovala, že Kancelář hlavního prokurátora Ankary ve čtvrtek pošle souhrn úkonů ministerstvu spravedlnosti. Pokud bude tento souhrn úkonů poslán Parlamentu, tak začne proces zbavování Erdema jeho parlamentní imunity. Erdem by pak mohl být stíhán za zradu, pokud by tedy Parlament hlasoval ve prospěch toho, aby byl zbaven parlamentní imunity.

Sloupkař v provládním deníku Hvězda Cem Kucuk v úterý v programu na Kanálu 24 řekl, že Erdemovo vystoupení na RT a jeho tvrzení týkající se plynu sarin bylo „zradou“. Kucuk zdůvodňoval, že Erdem by měl být Parlamentem zbaven imunity, aby „pykal za své skutky.“[/quote]

Erdem za svou stranu zopakoval tvrzení, že je předmětem očerňující kampaně. „Militantní organizace Otomanská srdce šíří mou adresu (na Twitteru) a plánují u mě doma razii. Dostávám hrozby smrtí, protože vlastenecky vzdoruji čemusi, co mé zemi ničí prestiž,“ řekl.