Minulý pátek provedlo Turecko invazi do Iráku. Zní to dramatičtěji, než to ve skutečnosti je. Turecko vyslalo asi 150 vojáků a dva tucty tanků do Bashiqy severovýchodně od Mosulu v tom, co Ankara nazvala snahou nahradit už existující kontingent asi 90 vojáků, kteří byli údajně na „výcvikové“ misi u Pešmergy už skoro dva roky. Jak už jsme přes víkend dokumentovali, není to vůbec poprvé, co Turci do této země vpadli.


Avšak tentokrát jsou podmínky zcela odlišné. Je tomu tak, že to není anti-teroristická mise zaměřená na pronásledování PKK. Během víkendu jsme si kladli otázku, zda si Turecko jen snaží ochránit trasy lukrativního pašování ropy provozované jak ISIS, tak KRG. V neděli dal rozhněvaný Irák Ankaře 48 hodin na stažení vojsk – nebo jinak.

OK, nebo jinak co? Nebo jinak je budou íránské šiítské milice lovit a zabíjet, aspoň podle prohlášení Kata’ib Sayyid al-Shuhada. Navrch toho všeho nejméně jeden vlivný šiítský politik (Hakim al-Zamili propojený s neblaze proslulým Moktadou al-Sadrem) chce, aby premiér Abadi vyzval Moskvu k „přímé vojenské intervenci.“

Bagdád je rovněž nachystán dovolávat se Rady bezpečnosti. Ale když přijde na válkychtivost, tak je Erdogan teď ze všech nejlepší, takže nejsme vůbec překvapeni, když jsme se dověděli, že Turecko vojska z Iráku odmítá stáhnout. V úterý turecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že ač zastaví vysílání (teď je těch nohou, co spočinuly na půdě Bashiqy, asi 300), tak Ankara nevyhoví požadavkům Bagdádu ohledně stažení vojáků a tanků.

„Příjezd těžce vyzbrojeného tureckého kontingentu do tábora u frontové linie blízko k městu Mosul je zase dalším kontroverzním vysláním ve válce proti Islamistickému státu, které přilákalo většinu významných světových mocností,“ uvádí Reuters. „Rusko je už na Turecko naštvané, když to mu minulý měsíc sestřelilo jeden jeho tryskáč letící na bojovou misi nad Sýrií, a to řeklo, že považuje přítomnost tureckých sil v Iráku za ilegální.“

A Rusko má pravdu, Irák je suverénním státem a Turci s největší určitostí nejsou vítáni, což znamená, že už z definice to, co Ankara činí, ilegální je. Turecko však směšně tvrdí, že jej Bagdád pozval – a Irák si na to už jenom nemůže vzpomenout. „Výcvik v tomto táboře začal s vědomím iráckého ministerstva obrany a policie,“ tvrdí turecký premiér Ahmet Davutoglu. Irák říká, že žádná taková dohoda neexistuje.

Ještě absurdnější je Davutoguovo tvrzení, že je to ve skutečnosti Bagdád, kdo „provokuje“. „Ti, kdo přednáší odlišné interpretace turecké vojenské přítomnosti v Mosulu, se zapojují do záměrných provokací,“ tvrdí.

Takže, když si to rozebereme, Turecko pošle 300 vojáků a 21 tanků do suverénní země bez povolení této země, a pak zkouší tvrdit, že ta „hostitelská“ země s tímto vysláním souhlasila, i když už si na to nemohou vzpomenout, a nakonec, když ta země, do které tu invazi provedli, křičí, že je to lumpárna, tak „provokuje“. To už ani nemůže být směšnější.

Mezitím Davutoglu rovněž naznačil, že Ankara by mohla uvalit sankce na Rusko v odvetě za rámcová opatření oznámená minulý měsíc Kremlem. „Jsme připraveni k rozhovorům k jakékoliv výměně názorů s Ruskem, ale nikdy nikomu nedovolíme, aby nám diktoval. Tváří v tvář ruským sankcím realizujeme své vlastní sankce, budeme-li je považovat za nezbytné,“ varoval premiér.

Což je opět bizarní pokus předstírat, že je Turecko snad nějaká oběť. Bylo to Turecko, kdo sestřelil ruské letadlo, nikoliv naopak. Když Ankara naznačuje, že Kreml zkouší „diktovat“ turecké záležitosti uvalením odvetných ekonomických sankcí, tak Turecko v podstatě předstírá, že se Putin právě rozhodl jen tak zčista jasna, přerušit lukrativní obchodní vztahy, aniž by to bylo jakkoliv vyprovokováno. Vzkaz Davutogluovi: když někomu sestřelíš letadlo, měl bys očekávat reakci. To není pokus něco „diktovat“. Je to pokus dát ti vědět, že si nemůžeš prostě letadla sestřelovat z oblohy jen tak beztrestně.

Nakonec, aby měl jistotu, že nikoho nevynechal, pokáral Davutoglu Írán, když řekl, že „budou-li určité přístupy pokračovat, tak tradiční turecko-íránské přátelství utrpí hroznou škodu. Vím, že Ruský a Íránský lid tyto nepřátelské postoje svých vůdců k Turecku nesdílí,“ dodal k tomu.

Jak uvádí Reuters, není úplně jasné, o jakých „přístupech“ mluví, mohli bychom ale odhadovat, že premiérovy komentáře mají co dělat se sériemi prohlášení, na která jsme upozorňovali v pondělí v noci, včetně toho, od íránského diplomata a analytika Seyed Hadiho Afghahiho:

[quote align="center" color="#999999"]

„Důležité je poukázat na několik klíčových bodů. Zaprvé je důležité objasnit, zda je jisté, že turecké nákupy ropy ukradené Daesh probíhaly s plným vědomím presidenta Erdogana, jeho syna a zetě. O reakci Erdogana a tureckých úřadů lze říci jedno: jsou ohromeni a šokováni, že Moskva má takovéto důkazy. To významně postihlo postavení tureckých spojenců NATO.“[/quote]

Mluvíme-li o „spojencích Turecka v NATO“, tak je nutno nabýt přesvědčení, že jediným důvodem, proč mohlo Erdoganovi projít to vyslání vojsk do Iráku, je skutečnost, že Turecko je členem této aliance. Kdyby si Rusko prostě poslalo 300 mariňáků do Mosulu a vjelo tam 25 tanky v rozporu s přáním Bagdádu, tak by Západní mocnosti byly smyslů zbavené.

Vůbec ale nepřekvapuje, že KRG zůstává „neutrální“. Zde to je od Rudaw:

[quote align="center" color="#999999"]

„Než došlo k dohodě mezi Tureckem a Bagdádem a místními úřady v Mosulu o výcviku (sunitských) arabských dobrovolníků, aby se dobře připravili na bitvu o Mosul,“ tak kurdský president Masoud Barzani řekl Rudaw.

„Region Kurdistán není součástí tohoto problému. Zítra tu záležitost prodiskutuji v Turecku a promluvíme si i s Bagdádem,“ dodal. „Pokud se turecká vojska zapojí do boje s ISIS, tak to bude dobré.“ [/quote]

Co se týče toho, co přijde potom, promlouvá tu velitel Pešmergy Hazhar Omer:

[quote align="center" color="#999999"]

„Irák se teď nejspíš obrátí na Spojené národy s podáním stížnosti na Turecko, spíše než že by použil proti tureckým silám umístěným v Bashiku vojenskou sílu, aby je vystěhoval.“[/quote]

A opět vzhledem k tureckému postavení člena NATO neočekávejte, že by Rada bezpečnosti moc pomohla, jelikož ruské námitky dolehnou převážně k hluchým uším – a my všichni víme, co se děje, když diplomatické kanály selžou…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]