Ruský letec, který byl zachráněn v Sýrii poté, co jeho letadlo Su-24 sestřelily turecké stíhačky, řekl, že Turecko nijak nevarovalo osádku o údajném porušení hranice této země ani o chystaném útoku. „Ve skutečnosti žádná varování nebyla. Ani rádiová, ani vizuální. Nebyl vůbec žádný kontakt. Proto jsme šli na bojový kurz v běžném režimu. Je třeba chápat, jakou rychlost má bombardér, a jakou — stíhačka F16. Kdyby chtěli nás varovat, mohli by se ukázat a vzít paralelní kurz. Nic takového ale nebylo. A ta raketa nám vletěla do ocasu nenadále. Ani jsme ji nepozorovali vizuálně, abychom stačili udělat protiraketový manévr", řekl novinářům.


V úterý havaroval v Sýrii při plnění bojového úkolu ruský bombardér Su-24. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že letadlo bylo sestřeleno raketou vzduch-vzduch odpálenou z tureckého F-16 nad syrským územím a zřítilo se v Sýrii, čtyři kilometry od hranice s Tureckem.

Podle údajů generálního štábu ruských ozbrojených sil Su-24, na který zaútočili, hranici s Tureckem nenarušil, což potvrdily údaje syrské protivzdušné obrany.

Turecko tvrdí, že ruské letadlo narušilo jeho vzdušný prostor, a že mu nebylo známo, že bombardér je součástí ruského vojenského letectva.

Navigátor bombardéra Su-24M sestřeleného včera tureckou stíhačkou F16 nad územím Sýrie, vyloučil možnost porušení vzdušného prostoru Turecka ruským letadlem.  Prohlásil to ve vysílání televizního kanálu Rossija 1.

„Ne, to je vyloučeno, ani na vteřinu, tím spíše, že jsme letěli ve výšce asi 6 tisíc metrů a počasí bylo jasné… Celý náš let až do okamžiku exploze rakety jsem plně kontroloval", řekl vojenský příslušník.

Po incidentu se SU-24 v Sýrii nemůžeme vyloučit, že dojde k dalším incidentům, a naši občané mohou být vystaveni nebezpečí, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. „Po tom, co se stalo včera, nemůžeme vyloučit žádné další incidenty, a jestliže k tomu dojde, budeme na to muset tak či onak reagovat.

Naši občané, nacházející se v Turecku, mohou být samozřejmě vystaveni značnému nebezpečí. A MZV je povinno je na to upozornit", řekl Putin novinářům.

Zdroj: sputniknews.com