Náměstek předsedy senátu Italské republiky Roberto Calderoli obvinil v souvislosti s incidentem s ruským letadlem Su-24 Turecko, že vystupuje na straně teroristů Islámského státu. Letoun z ruského oddílu Su-24 havaroval v Sýrii. Prezident Ruska Vladimir Putin sdělil, že letadlo bylo sestřeleno raketou vzduch-vzduch z tureckého stroje F-16 a spadlo na syrské území 4 kilometry od turecké hranice. …


„Turecko, které na rozkaz prezidenta (Turecka Recepa Tayypa) Erdogana sestřelilo ruské letadlo, jež se účastnilo operací pro likvidaci islámských teroristů v Sýrii, tím oficiálně vstoupilo dnes do války na straně ISIS," napsal přední představitel opoziční strany Liga Severu na svém účtu na Facebook.

Podle Calderoliho je Turecko „trojským koněm, s jehož pomocí by si islámský fundamentalismus přál udělat kontrolní výstřel na Západ."

„Před tváří toho, co se stalo, jaký smysl má členství Turecka v NATO? Na co ještě čeká OSN, aby obsadila pevný postoj vůči ISIS a těmi, kdo jsou fakticky jeho spojenci?" klade otázku Calderoli.

V souvislosti s tím zkritizoval náměstek předsedy senátu rovněž politiku oficiálního Říma. Ruské letadlo Su-24 bylo sestřeleno v úterý tureckou stíhačkou F-16 kilometr od turecké hranice v Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin označil incident za ránu do zad.

Zdroj: sputniknews.com