Dnes jsme se již zabývali, nejdůležitějším zdrojem příjmů Islamistického státu: ropou. Když 16. listopadu útočící US letouny ISIS zničili 116 ropných cisteren (údajně po shození letáků varujících „nevinné“ řidiče, aby se vzdálili), tak se to vydávalo za projev změny strategie. Obamova administrativa „nějak“ hrozně podcenila prospěch, který má ISIS z podloudného obchodu s ropou, když přitom přecenila škody, které US válečné letouny způsobily ropné infrastruktuře této skupiny.


Navíc, jak poukazuje Bloomberg, Pentagon trvale odmítal útoky na cisterny ze strachu z vedlejších škod. „Nikdo z těch chlapů není z ISIS. Necítíme, že by bylo správné je odpařit, a tak už rok sledujeme toky ISIS ropy,“ řekl Bloomberg expert na Irák z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní studia Michael Knights.

V tom by vás měla pár věcí udeřit do očí. Zaprvé pokud není zrovna jasné, proč by mělo záležet na tom, že administrativa „podcenila“ částku, jakou ISIS vydělávají z ropy. Je to rozdíl mezi 100 miliony $ a 400 milion $ ročně, což by bylo docela významné, kdybyste mluvili o korporaci, ale tohle je teroristická skupina. Jistěže na tom záleží, když vydělávají čtyřikrát více, než jste mysleli, pokud hodnotíte jejich operační schopnosti, tak čím více peněz máte, tím více můžete přeci udělat, ale nemělo by na tom snad záležet při formulování strategie na zmaření jejich schopnosti produkovat ropu? Není to tak, že můžete říci „no, oni vydělávají jen 100 milionů $ ročně, tak to je dobré, ale teď, když vydělávají 400 milionů $, tak jim to musíme zarazit.“

Zadruhé, odkdy si USA dělají starosti ohledně vedlejších škod, pokud jde o „teroristy“? Jak odhalil v nedávných sériích investigativních reportáží Intercept, 90% těch, co zabily údery dronů, nebyli zamýšleným cílem útoků. Není tomu tak, že v CIA by si této statistiky nebyli vědomi pokaždé, když zmáčknou spoušť na MQ9 Reaperu.

Takže jistě USA mohli přecenit účinek svých náletů na schopnosti produkce ropy Islamistickým státem a možná fakt Pentagonu dělalo starosti zabíjení nevinných řidičů cisteren, ale rovněž by tomu mohlo být tak, jak tento týden naznačoval Sergej Lavrov, že US se až dosud záměrně vyhýbaly zasahovat ISIS opravdu bolestivě, aby ji udržely ve hře, a zajistily, že bude moci nadále účinně destabilizovat Assada. Když je odříznete od obchodu s ropou, tak ztratí schopnost bojovat s režimem.

Každopádně ohledně ISIS a ropy existuje spousta dalších naléhavých otázek a my vám doporučujeme přečíst si „Nejdůležitější otázky o ISIS, které nikdo neklade,“ teď ale už přejděme k Rusku a k úsilí Kremlu vyprázdnit Bakr al-Bagdádímu peněženku.

Podle mluvčího ruského generálního štábu generálplukovníka Andreje Karpatova: „Ruské letectvo zničilo asi 500 cisternových vozidel ilegálně převážejících ropu ze Sýrie do Iráku ke zpracování.“

„Islamistický stát (IS, bývalý ISIS/ISIL) i s dalšími extremistickými skupinami v posledních letech na území pod jejich kontrolou zorganizoval operace tzv. ‚ropovodů na kolech‘,“ pokračoval Kartaplov s dodatkem, že „ruská letadla za pouhých pár dnů zničila 500 cisternových vozidel, čímž militantům silně omezila schopnosti ilegálního exportu ropy a v souladu s tím i jejich příjmy z pašování ropy.“

Video z ruského ministerstva obrany: