Jeden Big Mac nás přece nezabije, že? Tento ikonický burger dehydratuje, zvyšuje hladinu cukru v krvi a 40 minut po jeho snědení máte znovu hlad. Určitě jste milionkrát slyšeli, že fast food je pro vaše zdraví to nejhorší… ale jak moc náročný pro vaše tělo může být takový Big Mac? Podle informačního grafu vytvořeného firmou Fast Food Menu Price může být pozoruhodný.

Podívejte se, co můžete od Big Macu čekat:

Prvních 10 minut: Big Mac se svými 540 kaloriemi zvedne hladinu cukru v krvi do abnormálních hodnot. Nezdravé jídlo jako Big Mac vyvolává v mozkovém systému, který nás odměňuje, uvolňování “příjemných” látek jako dopamin. Ty vyvolávají podobné pocity jako některé drogy, například kokain, a zvyšují pravděpodobnost neovládaného přejídání.

Po 20 minutách: Big Mac houska má vysokou hladinu fruktózového sirupu a sodíku – obě tyto látky jsou návykové a kvůli nim vaše tělo touží po dalším jídle.

Po 30 minutách: 970 miligramů sodíku v burgru způsobuje dehydrataci. Symptomy dehydratace jsou podobné jako hlad, takže ve vás vyvolají pocit, že chcete více. Vaše ledviny mají problém eliminovat sůl a vaše srdce musí pracovat rychleji, aby propumpovalo krev do všech vašich tepen. To způsobuje vysoký krevní tlak a vedou k srdečním onemocněním a k mrtvicím.

Po 40 minutách: Začnete mít znovu hlad. Když sníte vysoce kalorické jídlo, insulin ve vašem těle sníží hladinu glukózy v těle a vy máte znovu pocit hladu. Vysoký obsah fruktózového sirupu v housce je rychle absorbován a způsobuje prudký vzrůst hladiny insulinu, který má za následek ještě větší hlad.

Po 60 minutách: Tělu obvykle trvá 24 až 72 hodin ke strávení jídla, ale trávení burgru trvá ještě déle kvůli jeho obsahu tuku. Jeho trávení může trvat až 3 celé dny.

Objevují se spory ohledně uvedených informací, ale obecně se dá říct, že Big Mac rozhodně nepatří mezi zdravá jídla. Stačí se podívat na složení, o kterém příště přineseme samostatný článek.

Certifikovaná dietoložka a výživová poradkyně Lisa Moskovitz uvedla na Yahoo Health:

„Každé tělo má jiné hodnoty cukru v krvi a insulinu. V Big Macu je vysoký obsah tuku a to může zpomalit přeměnu cukrů na glukózu.”

Portál IFL Science souhlasí a uvádí, že množství sodíku, nízká kvalito karbohydrátů a vysoký obsah tuku jsou vše, jenom ne zdravé.

Jednoduše řečeno Big Mac nepatří mezi výživná jídla. Pokud máte vy, nebo někdo ve vašem okolí slabost pro takováto jídla, možná je čas přehodnotit, zda se takovýchto návyků nezbavit. Existuje mnoho zdravých alternativ. Všude vznikají nové restaurace, které nabízí kvalitní a zdravé pokrmy za srovnatelné ceny.

Zdroj:  ta.com