Rusko obnovuje svou vojenskou přítomnost v Arktidě. Nedávné satelitní snímky zveřejněné US experty jasně ukazují probíhající ruské stavby a rozvoj základny umístěné na ostrově Alexandra a základny na ostrově Kotělnij. Postavení na ostrovech Alexandra a Kotělnij jsou vojenská stanoviště, avšak nevypadají jako typické armádní základny. Jde o omezená zařízení, která nebyla nutně postavena s cílem ubytování značného množství bojových sil – přinejmenším prozatím. Neočekává se tam značné soustředění obrněných vozidel. Tyto základny sestávají z centrované konstrukce nabarvené v barvách ruské vlajky.


US experti si myslí, že Moskva se snaží zřídit pouze pozorovací předsunutá postavení a předvádět symbolický územní nárok.

Avšak přítomnost ranvejí na obou ostrovech Rusku umožňuje na těchto základnách v kterémkoliv okamžiku nasazení letectva. Pozorovací stanice, komplexy hraničních kontrol a střediska k vyhledávání a záchranářství rovněž Rusku umožňují monitorovat zdejší pohyby a uplatňovat v celém regionu projekci síly.