Ve čtvrtek v článku „Rusko s Asadem plánující v Sýrii nové volby, zatímco USA a Saúdové se schází s Lavrovem ve Vídni“, jsme přednesli poslední snahy o „politické a diplomatické“ řešení Syrské občanské války. Oficiální linií je to, že Kreml přesvědčil Bashar al-Assada, aby vypsal volby a otevřel se spolupráci s opozicí na vytvoření nové vlády. Mezi tím John Kerry říká, že má v úmyslu vést rozhovory se svými protějšky z Ruska, Saúdské Arábie a Turecka ve snaze najít řešení, které by bylo funkční a odsouhlasitelné pro každého.


Samozřejmě, že když člověk čte mezi řádky, tak se ten příběh podstatně změní.

Assad nejspíš ty volby neprohraje, kvůli následujícímu: I) má pořád dost autentické podpory občanstva, II) Assadův režim vypadá zrovna teď v mysli Syřanů nejspíš nesmírně pěkně v porovnání s tou krvavou anarchií, která zachvátila zemi v posledních čtyřech letech, a III) nikdo nebude volit proti středovýchodnímu silnému muži, o kterém ví, že se nejspíš vrátí k moci. Takže volební gambit je prostě způsobem, kterým si Rusko legitimizuje svůj cíl restaurace Assada.

Navíc rozhovory mezi Kerrym a jeho „přáteli“ (jak je nazývá) jsou něco jako záchranné lano hozené Ruskem na pomoc US. Moskva by mohla docela dobře odmítnout se s kýmkoliv bavit (zvláště když se Washington zatím odmítal bavit s Moskvou) a prostě říci: „Podívejte, takhle to půjde, protože vy jste už měli svou šanci ten režim svrhnout a selhali jste.“ Kreml prostě Washingtonu, Rijádu a Ankaře dovoluje zachovat si tvář tak, aby to vypadalo, jako že dochází k nějakému dialogu. To je ale fraška a vzhledem k tomu, že Sergej Lavrov má k parodickým šarádám nízkou toleranci, tak se nám dostalo pohledu na skutečnou povahu rozhovorů na tiskové konferenci po tomto summitu. Zde je Lavrov:

[quote align="center" color="#999999"]

„Samozřejmě, že dojde ke spekulacím. Spekulace se objevovaly už před tím, než se schůzka vůbec odehrála. Slyšel jsem, že už se šíří fámy, že se tam či onde dohodlo, že Assad do určité doby odstoupí. Tak tomu ale není.“[/quote]

Tak to tu máte. Takhle to je, není vůbec ani jasné, o čem se tam diskutovalo (když mimochodem je v první řadě něco dost znepokojivého na tom, že by se měly nějaké jiné národy sejít, aby rozhodly o osudu nějakého suverénního státu).

Moskva navíc pokračuje s výčitkami Washingtonu, že nesdílí zpravodajství a že určité skupiny označuje za „umírněné“. V tom, co nejspíš představuje vtip převlečený za vážný návrh, řekl Lavrov, že by s radostí vedl nálety na podporu Svobodné syrské armády (když údajně bojuje s extremisty), kdyby US byly tak laskavy a tu „vlasteneckou opozici“ identifikovaly.

Mezi tím Rusko zjevně do Sýrie vyslalo speciální síly. Zde to je od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko do Sýrie v uplynulých týdnech vyslalo několik tuctů vojsk speciálních operací, říkají činitelé z Ruska i ze Západu, když se tyto elitní jednotky přemisťují z Ukrajiny, neboť se pozornost Kremlu přesunuje na podporu presidenta Bashara al-Assada v Sýrii.

„Speciální síly zbyly staženy z Ukrajiny a vyslány do Sýrie,“ řekl činitel ruského ministerstva obrany s dodatkem, že sloužily na územích východní Ukrajiny držených pro-ruskými rebely.

Tento činitel je popsal jako „odpovídají Delta Force“, tedy elitní protiteroristické jednotce US Army. Také vyšší Západní činitel řekl, že kontingent elitních ruských vojsk z východní Ukrajiny je na syrské půdě.

US obranný činitel řekl, že jednou z jeho rolí je poskytnout koordinaci mezi syrskými vojsky a ruskými letadly provádějícími podporu pozemní ofenzivě režimu. „Rusové se syrskými jednotkami spolupracují velice úzce,“ řekl tento činitel obrany.

Činitel ruského ministerstva řekl, že k prostředkům vyslaným v posledních týdnech do Sýrie patří jednotka Zaslon cvičená k ochraně diplomatických prostředků a personálu.

Téměř dva tucty ruských důstojníků vojenského zpravodajství je také na místě ke spolupráci s vojenským zpravodajstvím pana Assada, řekl tento činitel.

„V Sýrii určitě jsou ‚malí zelení mužíci‘,“ řekl tento činitel US obrany.[/quote]

Po této poznámce vás necháme s následujícími grafy od Sputniku, které zobrazují ruské nálety a souhrny škod, které válečné letouny Moskvy uštědřily cílům ISIS.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]