Tento týden jsme se už zmínili, že Írán údajně do Sýrie poslal „tisíce“ vojáků v rámci příprav na ofenzivu zaměřenou na zpětný zábor města Aleppo. Aleppo s více než 2 miliony obyvatel bylo před válkou největším syrským městem a dnes ho vede slepenec rebelů a militantů včetně al-Kaiídy, Svobodné syrské armády a ISIS. Abyste získali představu o tom, jaký měla na toto město válka dopad, podívejte se na následující noční snímky vyzařování světla před a potom:


Bitva je rovněž pozoruhodná rozsahem zapojení Íránu. Bitva o Aleppo se mezi Hizballáhem a Íránskými silami začíná rýsovat jako největší pozemní operace, jakou až dosud Teherán zrežíroval.

Zde je více od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrská vojska s podporou Hizballáhu a íránských bojovníků v pátek zahájila ofenzivu jižně od Aleppa, čímž rozšířila svůj ruskými nálety podporovaný protiútok proti rebelům po celé západní Sýrii.

Obchodní a průmyslový uzel u hranic s Tureckem Aleppo byl před čtyři a půl letou občanskou válkou největším syrským městem, v němž vyrostly protesty proti Assadově vládě.

O kontrolu nad tímto městem, které je stále domovem půl milionu lidí, se dělí vláda a rebelové.

„To je ta zaslíbená bitva,“ řekl o ofenzivě podporované stovkami sil Hizballáhu a Íránu vyšší vojenský zdroj, který řekl, že v poli už dosáhli určitých zisků.

Bylo to poprvé v Syrském konfliktu, kdy se íránští bojovníci zúčastnili v takovémto rozsahu, řekl, i když jejich počty byly v porovnání se silami armády skromné.

„Jádrem je Syrská armáda,“ řekl tento zdroj.

Hizballáh, který Assada podporoval v této občanské válce v několika bitvách, řekl, že armáda provedla s podporou ruských a syrských tryskáčů „rozsáhlou vojenskou operaci“.

Ve svém stručném prohlášení se o bojovnících Hizballáhu vůbec nezmínil.

Dva vyšší regionální zdroje tento týden řekly Reuters, že Írán, aby posílil probíhající ofenzivu v provincii Hama a před útokem na Aleppo, poslal do Sýrie tisíce vojáků.[/quote]

A trochu více od AFP:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské letecké krytí podporuje ofenzivy Syrské armády a spojeneckých milicí ve středních provinciích Homs a Hama stejně jako v Aleppu na severu a v Latakii při pobřeží.

V pátek Syrská armáda udeřila jižně od provinčního hlavního města Aleppo, kde se o kontrolu dělí režim se silami rebelů, přičemž ruské nálety udeřily na vesnice Al-Hader a Khan Tuman a místa kolem nich.

„Syrská armáda v pátek otevřela novou frontu a postoupila s převzetím kontroly nad vesnicemi Abteen a Kaddar“ asi 15 kilometrů jižně od města Aleppo, řekl šéf Pozorovatelů Rami Abdel Rahman.

Řekl, že tuto oblast během posledních 24 hodin zasáhly „tucty“ ruských náletů, ta je kontrolovaná směsí skupin, k nimž patří rebelové, islamističtí bojovníci a syrská pobočka Al-Kaiídy, Fronta Al-Nusra.[/quote]

Všimněte si také, že Aleppo je blízko tzv. „anti-ISIS“ zóny, kterou US s Tureckem s humorem před několika měsíci navrhly vytvořit, což znamená, že Írán s podporou ruských vzdušných sil teď provádí pozemní útok se vším všudy poblíž území, o němž by si Turecko rádo myslelo, že ho v podstatě hlídá (pokud rovnou nekontroluje).

Ale skutečný klíč je tu zase od Reuters: „Tento útok znamená, že armáda teď povstalce tlačí na několika frontách u hlavních syrských měst na západě, kontrola nad nimiž by presidentu Basharu al-Assadovi zajistila udržení u moci, i kdyby východ země pořád držel Islamistický stát.

Jinými slovy, pokud se Íránu s Ruskem podaří vzít si zpět Aleppo (a víte, že se to povede, protože pamatujte, že díky Hizballáhu to není parta, co by si nevěděla rady se záludnostmi městského válčení), pak je Assadova vláda obnovena.

A to je právě ono.

Situace se bude od teďka všemožně tvarovat a bude to mít scénář a způsob Divokého západu jen s tím, že v Sýrii bude „Západ“ znamenat „Východ“ a Assad, Rusko a Írán, když si zajistí nejkritičtější města a území, tak budou mít volné ruce k prostému rozvinutí a k úderům na východ v určitém druhu mise vyhledej a znič.

Takže US spolu se svými regionálními spojenci v Rijádu a v Doha mají pár týdnů, aby vymysleli, co tady s tím, jinak to bude brzy a náhle vyřízené, a Washington se ocitne v ošemetné pozici pro vyjednávání o přechodu od Assadovy vlády, když ta bude plně obnovená.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]