Kalifornie právě zasadila Monsantu úder, jelikož státní Agentura ochrany prostředí nyní uvede glykofosfát – hlavní ingredienci v tomto v USAnejlépe prodávaném herbicidu Roundup – jako látku známou způsobováním rakoviny. Podle Zákona o prosazování bezpečnosti pitné vody a toxických látek z roku 1986 – o němž se obvykle mluví jako o Propozici 65 místo původního názvu – se vyžaduje, aby se chemikálie způsobující rakovinu, porodní vady nebo poškozování reprodukce uváděly a státem publikovaly. Takové chemikálie, o nichž je zjištěno, že jsou karcionogenní, rovněž končí na seznamu Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) – což je pobočka Světové zdravotnické organizace.


V březnu vydala IARC zprávu zjišťující, že glykofosfát je „pravděpodobně karcinogenní.“

Kromě „přesvědčivých důkazů“ může tento herbicid způsobovat rakovinu i u laboratorních živočichů, zjišťuje tato zpráva:

[quote align="center" color="#999999"]

„Případové kontrolní studie vystavení při zaměstnání v USA, Kanadě a Švédsku hlásily zvýšené riziko nikoliv Hodgkinova lymfomu, které přetrvává i po úpravě na jiné pesticidy.“[/quote]

Rozhodnutí Kalifornie umístit glykofosfát na seznam toxických chemikálií je první svého druhu. Jak v emailu pro Ecowatch uvedl Dr. Nathan Donley z Centra pro biologickou diverzitu: „Pokud je mi známo, toto je první regulační agentura v US, která glykofosfát určila za karcinogen. Takže je to hodně velká věc.“

Teď, když Kancelář hodnocení zdravotních rizik prostředí EPA (OEHHA) podala „oznámení o záměru umístit“ glykofosfát na seznam známých rakovinotvorných činitelů, tak má veřejnost čas do 5. října se k tomu vyjádřit. Neexistují žádná omezení na prodej nebo použití spojená s tímto uvedením na seznam.

Monsanto bylo zjevně rozhodnutím umístit rakovinotvorný glykofosfát na státní seznam téměř 800 toxických chemikálií ohromené. Mluvčí této ohromné společnosti Charla Lord, řekla Agri-Pulse, že:

[quote align="center" color="#999999"]

„Glykofosfát je účinný a hodnotný nástroj sloužící farmářům a dalším uživatelům včetně mnohých ve státě Kalifornie. Během nadcházející lhůty na vyjádření poskytneme OEHHA podrobnou vědeckou informaci o bezpečnosti glykofosfátu a práci, která zajistí, že jakékoliv potenciální uvedení na seznam nebude mít dopad na používání glykofosfátu nebo jeho prodeje v Kalifornii.“[/quote]

Roundup se rozstřikuje na úrodu po celém světě, zvláště na odrůdy odolné k Roundupu od Monsanta, které jsou genetickým inženýrstvím vykonstruované, aby odolávaly ohromným dávkám herbicidů a umožnily tak volné používání postřiku, aniž by to ublížilo úrodě. Tato praktika už roky vyvolává kontroverze – zvláště, když bylo zjištěno, že farmáři využívají Roundup ve zvýšené míře, místo aby jeho použití snižovali, jak tvrdilo Monstanto.

Necelý týden poté, co WHO vydalo zprávu uvádějící glykofosfát jako karcinogenní, volalo Monsanto po jejím stažení – a pořád trvá na tom, že Roundup je, když se používá předpisově, bezpečný.

Ve čtvrtek odvolací soud ve francouzském Lyonu potvrdil rozsudek z roku 2012 ve prospěch farmáře Paula Francoise, který tvrdil, že po nadýchání se herbicidu Lasso od Monsanta byl chemicky otráven a utrpěl neurologické poškození. Není proto divu, že tento agrochemický gigant plánuje hnát své odvolání až k nejvyššímu soudu Francie.

Zatím je předčasné říkat, jestli i ostatní státy budou Kalifornii následovat.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]