Dva strategické bombardéry B2 vojenského letectva USA, které mohou nést jaderné zbraně, odletěly z americké vojenské základny do Jižní Koreje. KLDR varovala dříve o odvetných opatřeních v případě, že se americká vojenská letadla objeví nad Korejským poloostrovem. „Strategické vojenské velení USA poslalo ve čtvrtek dva bombardéry B2 Spirit pro uskutečnění delšího cvičného letu s následujícím návratem na vojensko-leteckou základnu Whiteman v rámci výročních společných cvičení USA a Jižní Koreje“, praví se v prohlášení amerického velení.


KLDR předevčírem vystoupila s prohlášením o připravenosti provést raketový útok na americké základny.

[quote align="center" color="#999999"]

Od tohoto momentu velení Korejské lidové armády uvede do bojové pohotovosti číslo 1 všechny dělostřelecké jednotky, včetně útvarů strategických raket a dalekonosného dělostřelectva, které budou namířeny na všechny nepřátelské objekty v invazních základnách na území USA, na Havaji a Guam," uvedla v prohlášení oficiální severokorejská agentura KCNA.

"Budeme demonstrovat pevné rozhodnutí našich lidí a vojáků chránit naši suverenitu a důstojnost i prostřednictvím skutečné vojenské akce," varuje severokorejská vláda.

Severní Korea zrušila začátkem března po 53 letech od Korejské války křehké příměří s Jižní Koreou. Zrušila přímou telefonickou linku a pakt o neútočení. Nadále pokračuje ve výhrůžkách útokem. Podle více pozorovatelů jde však pouze o silné prohlášení.[/quote]