V červnu, když se Řecko teprve chystalo k podepsání Memoranda o porozumění k účasti na plynovodu Turecký proud v zoufalé snaze hrát na Brusel s kartou příklonu k Rusku, tak jsme poznamenali, že Memorandum o Tureckém proudu s Řeckem nebylo jedinou předběžnou energetickou dohodou, kterou podepsal Gazprom v St. Petěrsburgu na Mezinárodním ekonomickém fóru. Tato společnost rovněž podepsala memoranda o záměru se společnostmi Shell, E.On a OMV na zdvojnásobení kapacity plynovodu Severní proud – tj. nejkratší trasy z ruských plynových polí do Evropy – na 110 miliard m3/rok.


O tom jsme řekli, že to dokazuje, že Rusko dosahuje pokroku v úsilí o zařízení nerušeného průtoku plynu do Evropy, i když se krize na Ukrajině eskaluje.

O téměř tři měsíce později a Ukrajina je z toho nešťastná. I Slovensko. Tady je to od Bloomberg :

[quote align="center" color="#999999"]

Východoevropské národy předurčené ke ztrátě miliard dolarů poplatků za tranzit zemního plnu žehrají na západní Evropu za uzavření další dohody o plynovodu s Ruskem, která obejde Ukrajinu.

Ministerští předsedové Slovenska a Ukrajiny kritizovali dohodu mezi západoevropskými společnostmi počínaje německou EON AG po pařížskou Engie s ruským plynovodovým monopolem Gazprom PJSC na rozšíření trasy přes Baltické moře. Západoevropští vůdci a společnosti „zrazují“ své východní sousedy, řekl ve čtvrtek Robert Fico ze Slovenska po schůzce s ukrajinským Arsenijem Jaceňjukem ve slovenské metropoli Bratislavě.

Gazprom podepsal minulý týden s EON, Engie, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG a BASF SE dohodu o rozšíření Severního proudu o 55 miliard kubických metrů ročně čili téměř o 15 procent současné poptávky v EU. Ukrajina, která už zápasí s tím, jak se vyhnout uprostřed konfliktu s Moskvou podporovanými separatisty na východě bankrotu, tímto ztratí 2 miliard $ ročně za tranzitní poplatky, zatímco Slovensko přijde o stovky milionů eur, řekli tito vůdci.

Rusko zkouší omezit množství plynu přepravovaného plynovody ze sovětské éry přes Ukrajinu, během čehož mezinárodní arbitrážní soud rozhoduje oceňovací spor mezi těmito dvěma národy, v čemž se odráží i roztržky, které v uplynulém desetiletí způsobily několikeré přerušení dodávek do Evropy. Rusko v současnosti přepravuje asi třetinu svého plynu určeného Evropě přes Ukrajinu, což je pokles oproti asi dvěma třetinám v roce 2011, kdy plynovod Severní proud začal potrubím pod Baltickým mořem dodávat přímo do Německa.

Severní proud 2, který má začít Evropě dodávat v roce 2019, naprosto přehlíží polské zájmy a poškozuje jednotu EU tváří v tvář „agresi“ ruského presidenta Vladimira Putina na Ukrajině, řekl ve středu polský president Andrzej Duda. Jaceňjuk z Ukrajiny tento projekt ve čtvrtek prohlásil za „anti-ukrajinský a anti-evropský“.

„Dělají z nás idioty,“ řekl Fico. „Nemůžete nejdříve měsíce povídat o tom, jak stabilizovat situaci, a pak přijmout rozhodnutí, které postaví Ukrajinu a Slovensko před nevyhnutelnou situaci.“

[/quote]

No, určitě můžete.

Ve skutečnosti, když přijde na vyhlašování grandiózních veřejných deklarací o „stabilizaci“ nestabilních geopolitických situací s následným obratem a spácháním něčeho naprosto destabilizujícího, tak nemá Západ (a zvláště US) sobě rovného, důkazem čehož jsou historické precedenty všeho druhu včetně snah Washingtonu o pomoc s odstraněním Viktora Janukoviče, právě jehož svržení v první řadě spustilo konflikt na Ukrajině. A nenechte se mýlit, s růstem rozsahů zapojeného množství peněz a energie roste i platnost právě tohoto, a proto není vůbec překvapující, že Západní Evropa si zařídí obchody, které dovolí Gazpromu obejít válečnou zónu, pokud to znamená, že se zemní plyn k těm zemím, na kterých opravdu „záleží“, dostane efektivněji.

To však neznamená, že EU si do svého životopisu nedá podání protimonopolní žaloby na Gazprom nebo nebude veřejně odsuzovat Kreml za jeho údajnou roli v rozdmychávání Ukrajinské občanské války, ale znamená to, že na zájmech válkou rozvráceného národa a jeho sužovaných lidových mas, když přijde na zemní plyn, prostě nezáleží.

Jen se zeptejte syrských uprchlíků.

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]