Bulharské ministerstvo zahraničních věcí vydalo oficiální zákaz na lety ruských letadel s humanitární pomocí pro Sýrii vzdušným prostorem této země, oznámila v úterý agentura Reuters s odvoláním na prohlášení MZV Bulharska. Dříve už informoval řecký list Kathimerini o tom, že Bulharsko zakázalo lety ruských letadel s humanitární pomocí pro Sýrii svým vzdušným prostorem, a dvě ruská letadla proto dopraví tuto pomoc přes Írán. Otázka využívání řeckého vzdušného prostoru už není na programu.

„Dvě letadla s humanitární pomocí pro Sýrii proto poletí vzdušným prostorem Íránu místo toho, aby využila trasy přes Balkán a Řecko", napsal řecký list.


„Tato trasa byla vybrána proto, že Bulharsko zamítlo žádost ruských úřadů o využití jeho nebe k letům. To usnadnilo život Aténám, které dostaly od Ruska obdobnou žádost".

Teherán vyhověl všem žádostem Moskvy týkajícím se poskytnutí leteckých koridorů pro dopravu humanitární pomoci do Sýrie, sdělili RIA Novosti na velvyslanectví Ruska v Islámské republice.

Rusko si pro dodávky pomoci do Sýrie zvolilo novou trasu, řecký vzdušný prostor víc nepotřebuje, prohlásili v Aténách, oznámila v úterý agentura Reuters s odvoláním na zástupce řecké vlády.

Zdroj: sputniknews.com