Ruský prezident Vladimir Putin vysvětlil jednomu ze žáků vzdělávacího centra Sirius situaci kolem kurzu rublu. Když prezident navštívil vzdělávací centrum, přistoupil k němu jeden ze žáků, jedenáctiletý Denis ze Pskova a zeptal se ho, co se děje s kurzem národní měny. Denise zajímalo, jestli propad kurzu rublu znamená, že je všechno pro ruskou ekonomiku „úplně špatné".


„Všechno ne", namítl Putin. „Náš vývoz je teď levnější (v dolarech)", řekl na vysvětlenou. „Proč se to ale nedá zastavit?" trval na svém Denis.

Prezident odpověděl, že zastavit pokles rublu možné je, to ale nebudou tržní metody. „Neregulujeme netržním způsobem tuto situaci, protože v případě, že to uděláme, rychle zlikvidujeme naše devizové rezervy", řekl Putin.

„Aby mohla být situace vyvážená, musí Centrální banka kurs trochu snížit, a to také dělá", dál vysvětloval situaci prezident. „Musíme zajistit, aby nebyl rubl tak bezprostředně závislý na cenách ropy, plynu a derivátů", řekl rovněž prezident. Putin poděkoval chlapci za projevený zájem a popřál mu hodně úspěchů.