Evropská komise má v plánu zvýšit celkem čtyřnásobně – na 160 tisíc – počet uprchlíků, které by měly podle jejího návrhu přijmout členské země Evropské unie, oznámil španělský list El Pais s odvoláním na své zdroje. Podle těchto zdrojů hodlá přednést předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker návrh na stanovení nové kvóty — 120 tisíc uprchlíků — jako doplněk k těm, které už EU přijala. Juncker rovněž předloží „stálý mechanismus automatického přerozdělování běženců v případě vzniku mimořádných situací podobných nynější".


„Jde o to, aby nebylo třeba pokaždé se dohadovat kvůli číslům, aby 28 zemí uzavřelo závazky, pokud jde o poskytování azylu, když se jeden nebo několik členů unie potýká se značným zvýšením počtu žádostí, jak je tomu nyní", píše španělský list.

Kromě toho vypracuje Evropská komise tak zvaný „seznam bezpečných zemí". Lidé pocházející z těchto zemí mohou jen sotva počítat s tím, že získají status uprchlíka. Na tomto seznamu je mimo jiné Albánie, Makedonie, Černá Hora, Srbsko a Turecko.

Mezi mimořádná opatření rovněž patří založení fondu, do kterého budou země EU zasílat příspěvky zaměřené na rozvoj zemí, odkud hromadně utíkají migranti.

Všechny tyto návrhy projednají ministři vnitra zemí Evropské unie na schůzce v Bruselu 14. září.

Zdroj: sputniknews.com