Čína rozvíjí vojenské námořní síly s překvapující rychlostí a tím nutí USA vzdávat se pozic, píše docent americké Vojensko-námořnické střední školy (Newport, Rhode Island) Lyle J. Goldstein v článku The National Interest. Tak za posledních 4,5 roku Čína vyrobila téměř 20 raketových korvet typu 056. Tyto lodě Peking představuje jako korvety, vyrobené podle technologie „stealth". USA rozvíjejí loďstvo mnohem pomaleji a kromě toho americké bojové lodě pobřežní zóny (LCS) zaostávají za čínskými loděmi v technických parametrech.


Podle fotografií posledních korvet, které se objevily v čínských médiích, můžeme usuzovat, že jsou daleko více zaměřeny na akce proti ponorkám protivníka než lodě, vyrobené dříve, jelikož jsou vybaveny sonarem různé hloubky ponoru, umožňujícím efektivně odhalit ponorky, poznamenává expert.

A hlavně, díky projektu 056 ČLR dokázala zaplnit bílé místo ve vojensko-námořních silách. Teď mají Číňané malou, levnou, multifunkční a dobře vyzbrojenou hlídkovou loď, která může být použita v případě námořních sporů, říká se v článku.

Kromě toho Čína rozvíjí také vojensko-námořní letectví, především protilodní vrtulníky, které bylo dlouhou dobu Achillovou patou čínských vojenských námořních sil. Tak čínský vrtulník Z-18F má srovnatelné charakteristiky s americkým multifunkčním vrtulníkem Sikorsky SH-60 Sea Hawk, který se používá kromě jiného i v protilodní obraně. Unese čtyři torpéda a větší počet radiohydroakustických bójí (jejichž pomocí kromě jiného je možné odhalit ponorku), než SH-60 Sea Hawk, uvádí autor článku.

Tímto způsobem převaha USA pod vodou může skončit. Není podstatné, jakého počtu dosahují americké ponorky, tato jejich převaha bledne před vylepšenými možnostmi protivníků USA v otázce protilodní obrany. Není důležité, jak tiché budou americké ponorky — to je nezachrání před odhalením hydroakustickými stanicemi čínských protilodních vrtulníků, je přesvědčen Lyle J. Goldstein.

Zdroj: sputniknews.com