Země, které mají blízko k vyhlášení bankrotu, jsou podle Wall Street Journal Ukrajina, Řecko, Argentina či Belize. Americký deník Wall Street Journal vycházející z úvěrové důvěryhodnosti, kterou udává pro země ratingová agentura Moody 'Investors Service, uveřejnil svou analýzu sedmi zemí před bankrotem. Všechny mají stupeň úvěrové důvěryhodnosti Caa1 a horší. Jedná se o Ukrajinu, Řecko, Bělorusko, Belize, Argentinu, Venezuelu, Jamajku.


Nejdále od bankrotu je ze sedmičky Bělorusko. Moody 'ho oceňuje na stupeň Caa1 a výhled označila za negativní, přitom státní dluh dosahuje 39,6% hrubého domácího produktu (HDP) a na obyvatele připadá roční produkt v hodnotě 17,838 USD (15.968,13 eura).

Bělorusko je pokládáno za poslední diktaturu v Evropě. Alexandr Lukašenko v něm vládne od roku 1994. Lukašenko odmítl privatizaci státních podniků, v důsledku čehož se Minsku obrátili zády zahraniční investoři.

 

Země je závislá na výkonu ruského hospodářství.

[quote align="left" color="#999999"]

[/quote]

Sankce Spojených států a Evropské unie proti Rusku za jeho podíl na ukrajinské krizi, plus propad ceny ropy patří mezi hlavní faktory, proč došlo k oslabení důvěry vůči běloruské ekonomice. Hodnota běloruského rublu se odvozuje od měnového koše, ve kterém jsou ruský rubl (40%) americký dolar (30%) a euro (30%).

Argentina má také úvěrovou důvěryhodnost Caa1. Výhled země zůstává negativní. Státní dluh dosahuje 49,5% HDP. Důchod na obyvatele se letos odhaduje na 22.459 USD. Argentina se nyní nachází ve fiskálních problémech a může se vrátit hluboko do minulosti, na konec 80. let minulého století. Deník New York Times informoval, že roční míra inflace tehdy dosahovala 12.000%.

Vláda navázala peso na americký dolar a efekt se dostavil. Do země začal proudit zahraniční kapitál. Avšak její export se stal drahý. Vláda snížila mzdy, ale vzrostla nezaměstnanost a snížil se výběr daní. Argentina vyhlásila v roce 2001 státní bankrot při dluhu kolem 100 miliard USD.

Jamajka má úvěrovou důvěryhodnost Caa2. Hodnota její veřejného dluhu je 132,8% HDP. Důchod na obyvatele dosahuje 8732 USD. Přestože bonita Jamajky je tak nízká, dostala se v květnu ze stupně Caa3. Agentura Moody 'změnila její výhled na pozitivní.

Vláda zjednodušila daňový systém, reformovala podnikatelské pobídky, čímž se zlepšilo podnikatelské prostředí, podporuje soukromé investice a zlepšuje se důvěra v hospodářství.

Belize je malou zemí s úvěrovou důvěryhodností na úrovni Caa2. Státní dluh dosahuje 75,7% HDP a důchod na obyvatele připadá 8321 USD. V středoamerické zemi žije jen 360.000 lidí, ale její HDP dosahuje 1,8 miliardy USD. Úvěry se brali zejména na infrastrukturní programy. V srpnu 2012 centrální banka oznámila, že nedokáže splatit věřitelům státní dluhopisy za 23 milionů USD. Věřitelé museli souhlasit s restrukturalizací veřejného dluhu. Belize má stabilní rating Caa2 od dubna 2013.

Venezuela žije s úvěrovým kreditem Caa3. Její výhled je stabilní. Státní dluh dosahuje 39,6% HDP a na obyvatele se letos očekává příjem 16.346 USD.

Mezi zářím 2013 a lednem 2014 snížily rating Venezuely všechny tři hlavní světové ratingové agentury. Moody 'označila za hlavní důvod svého rozhodnutí propad ceny ropy, jejíž je země velkým exportérem. Cena barelu (159 litrů) venezuelské ropy klesla z průměrné hodnoty loni v lednu až listopadu 88,42 USD na 54,03 USD v prosinci. Guvernér venezuelské centrální banky Nelson Merentes zůstává optimistou a navzdory prognózám, že ekonomika zemi klesne letos o 2%, tvrdí, že vzroste o 2%.

 

Řecko dostalo pomoc 240 miliard eur

Řecko: Moody 'oceňuje řeckou důvěryhodností stupněm Caa3. Řecký veřejný dluh dosáhl 172,7% HDP. Země má na obyvatele důchod 26.772 USD. Atény zasáhla globální finanční krize z roku 2008 vari nejsilnější. Země dostala finanční pomoc v celkové hodnotě 240 miliard eur, ale její dluh, při kterém dosáhla platební neschopnost v roce 2012, činil 138 miliard eur. Byla to nejvyšší částka v historii, se kterou šla nějaká země do platební neschopnosti. Restrukturalizace dluhu a loňský návrat Atén na finanční trh se státními dluhopisy byly dva nadějné signály hospodářského růstu.

Restrukturalizaci dluhu však provázely tvrdá úsporná opatření v době, kdy mnozí Řekové sklouzly do finanční nouze. Nezaměstnanost se od roku 2012 stále udržuje na úrovni 24 až 25%. Je jednou z nejvyšších na světě.

 

Veřejný dluh Ukrajiny je 94,1, HDP

Ukrajina má rating Ca a výhled negativní. Veřejný dluh dosáhl 94,1% HDP. Důchod na obyvatele se očekává v tomto roce 8278 USD.

Ukrajinský konflikt s Ruskem na východě země zvyšuje problémy Kyjeva ve finanční oblasti. Ačkoli Mezinárodní měnový fond (MMF) ještě v březnu schválil Ukrajině plán restrukturalizace dluhu, přišla o bonitu Caa3 a současný stupeň Ca je druhý nejhorší, jaký agentury přiznávají. Investoři mohou čekat, že z půjčených peněz Kyjevu se jim vrátí pouze 35 až 65%. Pravděpodobnost státního bankrotu je téměř 100-%.

Ukrajinská centrální banka oznámila, že založila radu pro finanční stabilitu. Guvernérka banky Valerije Gonatrevová o její úloze řekla, že ráda "přijme ucelený a systémový přístup k identifikaci a zmírnění rizik ohrožujících stabilitu a bankovního a finančního systému země".

Zdroj: pz.cz