Nová ultramoderní průzkumná loď Jurij Ivanov byla předána ruské armádě současně s vyhlášením nové námořní doktríny, uvedl německý bulvární deník Bild. Cílem tohoto prvotřídního plavidla je odhalování a stíhání amerických lodí, které jsou součástí protiraketového štítu USA. U příležitosti dne námořnictva ruských ozbrojených sil v rámci velké přehlídky v Kaliningradu byla armádě předána rozvědná loď Jurij Ivanov, jejíž testy proběhly v prosinci 2014, píše Bild. Při předávání této „ultramoderní špionážní lodi" ruské armádě se zúčastnil prezident Vladimir Putin, zdůraznila publikace.


Jak se v článku uvádí, jedná se o první špionážní loď nové generace, která by měla odhalit a stíhat americké lodě, které představují část protiraketového štítu USA. Úkolem lodi v případě války je pak vytvoření díry v americkém protiraketovém systému, píše Bild. Tyto mezery by následně mohly využít další lodě odpalující jaderné mezikontinentální balistické střely.

„Jsou opravdu paranoidní, když si myslí, že protiraketový štít USA je zaměřen proti nim (Rusku), a nikoli proti Íránu či Severní Koreji," tvrdí vojenský expert Dmitri Gorenburg. Pro Kreml je však nová loď nejen velkým projektem, ale i otázkou prestiže, poznamenaly noviny.

Kromě toho "Jurij Ivanov, jehož délka je 95 metrů, a hmotnost 4000 tun, může vykonávat i „klasické" špionážní úkoly, a mnohem účinnější než jeho předchůdci, konstatoval Bild.

Podle publikace, trvalo 11 let od projektu až po realizaci výstavby a předání Jurije Ivanova do provozu. Druhá loď této třídy se začala stavět v roce 2013, a ruské námořnictvo plánuje do roku 2020 disponovat čtyřmi takovými plavidly.

Putin nedávno představil novou námořní doktrínu Ruska, připomíná autor článku. Nejvýznamnějšími oblastmi jsou pro Rusko dnes Arktida a Atlantik. Ruská doktrína je odpovědí na přiblížení NATO k ruským hranicím v důsledku rozšíření aliance na východ, dodal Bild.

Zdroj: bild.de, pz.cz