Jak filmy ovlivňují diváky? Není to zase tak složité. Každý film v nás zanechá nějaké dojmy, pocity. Při sledování filmů také prožíváme různé emoce – některé příjemné, některé nepříjemné. Po zhlédnutí je většinou komentujeme se svou rodinou, přáteli. Už jen to svědčí o tom, že filmy nějak ovlivňují, ať už naše názory nebo emoce. Některé z níže uvedených snímků můžou poutníkovi být nápomocni jakožto učitelé na cestě, rozhodnutí je na vás…

1. Donnie Darko

Film, ve kterém je Donnie navštěvován hrůzostrašným králíkem Frankem, zanechává v mnoha lidech rozpoluplné pocity. Dílo plné osamělosti, strašení i odcizení – takový je film Donnie Darko.  Film je ale zajímavý také tím, jak pohlíží na vesmír a různé světy. Zkoumá vlastně možnost vzniku černých děr, hroucení vesmíru nebo existenci alternativních časových os.

2. Matrix 1, 2, 3

Matrix je filmem, který ohýbá hranice a zpochybňuje naše vnímání reality. Hlavní postava filmu Neo, který představuje ve dne dělníka, v noci počítačového hackera, ztratí vlastní iluze, když zjistí, že realita je pouze svět, ve kterém je člověk uvězněn.  Film je alegorií pro představu o duchovním probuzení. Matrix má hodně co nabídnout, a to i s potenciálem  změnit způsob, jakým chápeme svět, ve kterém žijeme.

3. Sním či bdím?

Tento film může odpovědět na mnoho otázek – Co jsou sny? Co je realita?  Animovaný film nabízí pohled do snu, do jeho možností a hranic, kdy se hlavní postava dostane do delšího snu a bojí se, že se neprobudí.

4. Atlas mraků

Atlas mraků nabízí 6 protkaných dějových linií, které jsou rozvrstveny do stovek let. Primární dějovou linií je to, jak žije člověk v době, která je důsledkem žití člověka z předcházejících epoch. kdy v jedné chvíli je člověk hrdina, v druhé vrah. Kdy v jednu chvíli dělá člověk laskavý skutek a v druhou se účastní revoluce.  Nabízí teorii reinkarnace, nabízí názor, že naše duše se může převtělit do jakéhokoli počtu životů na Zemi. Film také zkoumá koncept karmy a karmického cyklu, což naznačuje, že naše kroky v nynějším životě mohou ovlivnit život následující.

5. Jaro, léto, podzim, zima… a jaro

Tento korejský film sleduje buddhistického mnicha a jeho život v klášteře, který plave na jezeře u nedotčeného lesa. Film nabízí časovou linii od dětství zmíněného mnicha až po jeho stáří.  Film je klidný, je však spojením dechberoucích obrazů a metafor, které mluví samy za sebe.  Pointou je poučení se z chyb druhých a následně se snažit být lepším člověkem, který hledá moudrost.

6. Samsara

V mnohých typech východoevropské víry znamená  samsara nepřetržitý proud, který odkazuje na probíhající koloběh života a smrti, úpadku a obnovy.  Film publiku nabízí záplavu různorodých snímků, které se rychle mění z jednoho na druhý a divák se tak dostává z jednoho prostředí k druhému a od jednoho tématu k dalšímu.  Ukazuje nám svět v jeho komplexnosti, což nedokážeme vlastní silou zvládnout. Může tak pomoci nahlédnout na svět i lidské zkušenosti z nového úhlu.

7. Oddělen

Oddělen je kronikou jednoho měsíce života různých učitelů středních škol, administrátorů i studentů.  Hlavní postavou, prostřednictví níž se divák vše dozvídá, je učitel Henry Barthes. Jeho poklidné předávání zkušeností a vědomostí přechodně získaným žákům přerušují postupně 3 ženy – naivní prostitutka Erica, dospívající Meredith a kolegyně učitelka.  Tyto ženy jej nutí/pomáhají k tomu, aby znovu objevil aspekty svého osobního života, aby se vyrovnal s tragikou v životě. 

8. Ona

Ona sleduje Theodora, osamělého, introvertního muže středního věku, který vidí perspektivu v nové umělé inteligenci operačního systému OS1. Když se setká se Samanthou, hlasem OS1, dostává se k ní blíže a blíže a chce skutečně vědět, co jej k ní přitahuje.

9. Klub rváčů

Klub rváčů představuje typ filmu, který zobrazuje naší naivnost a vševědomost identity. Opravdu jsme tím, kým chceme být, tím, za koho nás ostatní mají? Ztvárnění rozdvojené osobnosti ukazuje divákovi masivní lekci, kterou by o životě měl vědět.

10. Život je krásný

Film představuje časové období odvodů Židů do koncentračních táborů. Konkrétně zobrazuje otce a syna, sílu pozitivního myšlení a schopnosti zůstat ve vypjaté chvíli klidný.  Metaforou se tak stává hra, ve které syn i otec představují hybné síly. Konec je výhrou pro malého chlapce, osvobozením.

11. Počátek

Uznávaný režisér Christopher Nolan natočil mezinárodně obsazený sci-fi akční snímek „Počátek“, který vás zavede nejen na různá místa na světě ale také do intimního a nekonečného světa snů.

Zdroj: ce.com