Při zkoumání ledovců vědci z Národního oceánografického a atmosferiského úřadu (NOAA) dospěli k závěru, že po třech desetiletích můžeme očekávat novou potopu. Nejdříve si to odskáčou Spojené státy. Skutečností je, že se hladina oceánů zvedla o pět metrů.  Příčinou je led, který taje při obrovskou rychlostí. Provedenou analýzou američtí výzkumníci NOAA dospěli k závěru, že pokud se situace nezmění, měli bychom očekávat katastrofu v planetárním měřítku.

A první oblast, která se ocitne pod vodou, bude východní pobřeží Spojených států. Kromě toho se povodeň může dotknout velkého území Austrálie, stejně jako některých státu staré Evropy. Obecně platí, že všechny hlavní metropolitní oblasti Evropy jsou podle vědců v oblasti rizika.

Ukazuje se však, že nejodvážnější scénář Hollywoodu se může stát realitou. Ředitel Národního klimatického centra řízeného Oceánografickým a atmosferickým úřadem Thomas Karl řekl následující: „Nyní jsme svědky takové změny procesů v klimatickém systému, které jsme v dějinách moderního světa ještě nepozorovali. Přidejte k tomu lidskou činnost spojenou s rychlým rozvojem skleníkového efektu v atmosféře. "

Stačí si vzít letošní rok. Podle amerických a japonských meteorologů bylo prvních 6 měsíců roku 2015 nejteplejším obdobím v historii pozorování počasí – průměrná teplota překročila o 0,85% údaje minulého století. A, bohužel podle odborníků, budou vysoké ukazatele pokračovat i v budoucnosti.

Zdroj: pz.cz