Ačkoliv je tento blog o klimatu a energii (No Trick Zone, ze kterého je článek převzat), rozhodl jsem se tentokrát zahnout do čisté politiky. Když se to tak hrozně táhne. V roce 2009 jsem se zeptal svého přítele, kterému budu říkat Normál, aby předpověděl, kde budeme v roce 2012 pod Obamovým vedením. Normál je zapálený liberál a ultrafanoušek Obamy. Netřeba říkat, že Normál si myslel, že Obama zahojí planetu a přinese světové populaci socialistickou prosperitu. Níže jsou predikce, které udělal v dubnu 2009, a v závorkách je realita. Vidíte ten rozdíl?

Nezaměstnanost 4.5% [8.3%]

Federální deficit: balanced [about -1.5 trillion$]

Cena za galon benzinu: $4.50 [$3.82]

Teď byste si mohli myslet, že Normál bude zklamaný z Obamova výkonu a tentokrát svoji volbu změní. Ani ten benzín nebyl zdaleka tak drahý, jak doufal. On tu volbu nezměnil. Někteří lidé prožívají své životy popíráním reality. Je tu samozřejmě výmluva, že Obama měl zděděné problémy, které byly daleko větší, než si kdokoliv z nás dovede představit, on je ale určitě během dalších 4 let vyřeší, když dostane šanci. Bez ohledu na to, co říkají statistiky, jsme na tom dnes lépe, trval na svém.

Na Facebook někdo vystavil následující tabulku. Jsme na tom opravdu lépe?

Leden 2009

Teď

NEZAMĚSTNANOST

7,8%

8,3%

MEDIÁN PŘÍJMŮ

54 983 dolarů

50 964 dolarů

GALON BENZINU

1,84 dolaru

3,82 dolaru

NÁRODNÍ DLUH

10,6 bilionu

16 bilionů

Terminologická poznámka: Na rozdíl od momentové střední hodnoty, jakou je průměr, kdy zpravidla velká většina lidí na takovýto příjem nedosahuje v důsledku nerovnoměrnosti rozdělení  příjmů, je medián tzv. pořadová střední hodnota, u které má přesně stejný počet lidí příjem nižší než medián, jako je počet lidí, co má příjem vyšší než medián.

Pokud tato čísla nepostačují, aby tam přesvědčila všechny ty Normály, tak už je nepřesvědčí nic. Někteří lide nejsou schopni se srovnat s realitou.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: notrickszone.com

]]>