Levicová vláda Madridu použije své moci k vymazání vzpomínek na prominentní konzervativní celebrity v názvech ulic a přejmenuje je podle aktivistů za práva gayů. Levicová městská rada – první, kterou má Madrid za 24 let – chce uctít nedávno zesnulého Pedra Zerola. Ten býval advokátem a aktivistou za práva gayů, který sloužil jako president Kolektivu gayů v Madridu a předsedal i Národní federaci lesbiček, gayů, transsexuálů a bisexuálů, a také byl ve Španělsku mezi prvními lidmi, kteří využili zákonů o sňatcích gayů, které v roce 2005 pomohl vytvořit. Zerolo zemřel minulý měsíc na rakovinu pankreasu a teď město souhlasilo s návrhy jeho bývalého Kolektivu gayů, aby se po něm pojmenovalo náměstí.


Fontána Vázquez de Mella plaza tak, jak ještě dnes stojí

Levicová městská rada – první, kterou má Madrid za 24 let – chce uctít nedávno zesnulého Pedra Zerola. Ten býval advokátem a aktivistou za práva gayů, který sloužil jako president Kolektivu gayů v Madridu a předsedal i Národní federaci lesbiček, gayů, transsexuálů a bisexuálů, a také byl ve Španělsku mezi prvními lidmi, kteří využili zákonů o sňatcích gayů, které v roce 2005 pomohl vytvořit. Zerolo zemřel minulý měsíc na rakovinu pankreasu a teď město souhlasilo s návrhy jeho bývalého Kolektivu gayů, aby se po něm pojmenovalo náměstí.

Ač existuje několik nových pěkných náměstí, která by mohla nést jeho jméno, tak se město rozhodlo přesto přejmenovat náměstí Vázquez de Mella plaza pojmenované podle konzervativního katolického Carlistického učence a politika Juan Vázquez de Mella, jednoho z četných konzervativců v Madridu, který byl v současnosti určen pro smetiště dějin. Ač budou názvy tohoto náměstí jasně vyměněny, není už tak jasné, co udělají s významnou mramorovou fontánou, která podpírá bustu de Mella plaza, architektonický monument, který tomuto náměstí dominuje.

To nebude poprvé, kdy toto náměstí změní své jméno, ta se totiž mění podle převládajícího politického větru toho kterého dne. Toto náměstí se po svém vzniku jmenovalo Plazza de Bilbao podle pobřežního baskického města, za levicové druhé španělské republiky bylo ale přejmenováno podle Manuela Ruiz Zorrilly, radikálního anti-monarchistického politika. Po Španělské občanské válce bylo na chvíli přejmenováno na Plazza Bilbao, ale v roce 1944 se to změnilo kvůli uctění tradicionalisty Vázqueze de Melly. Toto náměstí je teď v srdci madridské čtvrti gayů.

V červnu referoval Breitbart London, že městská rada tehdy pod dominancí konzervativní Lidové strany odhlasovala pokřtění velkého nepojmenovaného náměstí v centru města po bývalé britské ministerské předsedkyni Margaret Thatcher. Radní Fernando Marténez Vidal o tomto rozhodnutí řekl, že Margaret Thatcher byla „jednou z nejrelevantnějších politických osobností druhé poloviny 20. století, jelikož byla první ženou premiérkou evropské demokracie, vyhrála v Británii troje všeobecné volby a spolu s Ronaldem Reaganem a papežem Janem Pavlem II. dosáhla pádu Berlínské zdi a návratu svobody a demokracie na evropský kontinent.“

A jedním z prvních činů nového madridského starosty Manuela Carmena bylo oznámení, že náměstí Margaret Thatcher se přejmenuje, a to opět podle figury ze světa LGBT.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com