Farid Fata má před sebou dlouhý pobyt ve vězení. Tento doktor, hematolog-onkolog, který kdysi pracoval na předměstí Detroitu, byl právě odsouzen k 45 letům vězení, že vedl podvodné spiknutí, v němž předepisoval zbytečnou chemoterapii a další rakovinovou léčbu pacientům, kteří to nepotřebovali. Některým Fatovým pacientům byla rakoviny diagnostikována i nepatřičně a dalším řekli, že potřebují chemoterapii, ač jí zapotřebí nebylo, jen aby vylákali z Medicare a od soukromých zdravotních pojišťoven více než 34 milionů $ na falešných výkazech.


Fata byl rovněž šéfem michiganské Hematologické onkologie, jedné z největších soukromých sítí žijících z rakoviny.

Tento ‚chemoterapeutický mlýn‘, jak tuto onkologickou praxi nazvala jedna ze sester, co to vynesla, Angela Swantek, měl velice napilno. Sledovala až tucet pacientů, co dostávali kdykoliv ošetření chemoterapií.

Swantek podala stížnost u regulátora licencí v Michiganu, ale tento stát později určil, že nic nevybočovalo z řádných mezí.

Trvalo to tři roky, než se vyšetřovatelům FBI podařilo dostat pod pokličku Fatových podfuků s chemoterapií.

FBI dostala tip od Geoge Karadsheha z Crittenton Cancer Center v Rochester Hills. Ten slyšel od jiných doktorů, že Fata často trval na agresivní chemoterapii svých pacientů, i když pro ně občas nebyla žádoucí.

V roce 2013 byl Fata zatčen. Přiznal vinu ve 13 případech podvodů při zdravotní péči, k čemuž patřilo praní peněz a přijímání pobídek od Hospicu anděla strážného a od Zdravotní péče anděla strážného.

US prokurátorka Barbara McQuade z východního kraje Michiganu říká, že žádný jiný případ nebyl tak odpudivý jako ten Dr. Faty, avšak jsou známy případy jednotlivých doktorů, kteří se nechali přesvědčit farmakologickými společnostmi, o nichž je známo, že doktory, kteří předepisují léky na chemoterapii, odměňují.

Ohledně podrobných informací o dolarových částkách, které budou Fatovi zabaveny za jeho zločinnou aktivitu navštivte healthcarefinancenews.com.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca