Amerika nedokáže soupeřit s Ruskem v Arktidě a už za ním beznadějně zaostává, což také přiznávají američtí námořníci, píše Newsweek. „Nehrajeme s Ruskem dokonce ani ve stejné váhové kategorii. A vlastně se vůbec hry neúčastníme", tak popisuje situaci velitel pobřežní stráže USA Paul F. Zukunft, kterého cituje Newsweek. Přiznává, že řada států, a v první řadě právě Rusko, dokonce ani nesoupeří s Amerikou, jsou už daleko vpředu a perspektivní region osvojují mnohem úspěšněji.


V první radě nemají USA dost ledoborců. V současné době mají USA k průzkumu a osvojování Arktidy pouze dvě velké dieselové lodě tohoto typu. A jen jedna z nich, Polar Star, je v pracovním stavu. Druhý těžký ledoborec pod názvem Polar Sea se porouchal už před několika lety a na moře se dosud nevrátil. Dalo by se předpokládat, že Američané mají i flotilu menších ledoborců, ve skutečnosti ale existuje pouze jeden — USCG Healy.

Přitom se Amerika snaží využívat ledoborce současně i v Antarktidě, což ji definitivně připravuje o schopnost jednat pohotově.

Pro srovnání: Rusko má šest atomových ledoborců, které mohou fungovat autonomně díky jaderným zařízením a mohou zajistit navigaci prakticky v libovolném místě a v libovolnou dobu. Dieselových ledoborců má víc než tucet. A nové ledoborce se stavějí.

Nejde ale samozřejmě jen o ledoborce. Ještě je nezbytná strategie osvojování Arktidy, kterou Rusko má. Za účelem podpory svých zájmů v Arktidě vytvořilo Rusko v prosinci roku 2014 Spojené strategické velení Sever. Spolu s ruskou Strategií rozvoje arktického pásma toto rozhodnutí potvrzuje, že svých ambic v regionu se Rusko nevzdá.

Ledoborná flotila umožní Rusku kontrolovat Severní mořskou cestu spojující Tichý oceán s Atlantikem a konec konců by mohla nahradit Jižní cestu vedoucí přes Suezský průplav. Po rozpadu Sovětského svazu se Severní mořská cesta prakticky nevyužívala, v poslední době ale zájem o ni vzrůstá v mnohém právě díky aktivním akcím ruské strany.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com