Gazprom potvrdil zastavení dodávek na Ukrajinu od 10:00 hodin moskevského času 1. července, prohlásil šéf společnosti Alexej Miller a zdůraznil přitom, že Gazprom nebude dodávat Kyjevu plyn bez předplatného za žádnou cenu. Místopředseda Evropské komise odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič prohlásil, že Ukrajina a Rusko mají zatím ještě daleko k dosažení kompromisu o plynu, Evropská komise ale hodlá během léta připravit návrhy na uspořádání následujících konzultací.


„Jak ukázala tato schůzka (včerejší jednání o plynu), mínění stran se zatím velice rozcházejí. Dohodli jsme se o tom, že Evropská komise předloží návrhy, aby mohly být vypracovány další kroky a umožněno uspořádání dalších konzultací. Využijeme léta k zahájení přípravy další zimní sezóny", uvedlo Šefčovičův komentář ve středu zastupitelství EU na Ukrajině.

Jako oznámil agentuře RIA Novosti vedoucí tiskové služby společnosti-operátorky ukrajinského plynovodního systému Ukrtransgaz Maxim Beljavskij, Ukrajina od 1. července importuje plyn jenom z území Slovenska, jiným směry se dodávky neuskutečňují.

„Na dnešní ráno přišla do centrálního dispečerského departamentu Ukrtransgazu objednávka na import 13,6 milionu krychlových metrů zemního plynu z území Slovenska, Jinými směry se dodávky zemního plynu pro ukrajinské spotřebitelé neuskutečňují", oznámil Beljavskij.

Včera se ve Vídni konala třístranná jednání o plynu mezi Ukrajinou, Ruskem a Evropskou komisí, stranám se ale nepodařilo dosáhnout dohody. Naftogaz prohlásil, že od 1. července přestává kupovat od Ruska plyn do té doby, dokud nebudou dohodnuty podmínky jeho dodávek.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com