Tak nějak už jsme si zvykli na rusofobii, která se z českých médií vlastněných různými oligarchy, ale i z veřejnoprávní České televize, šíří prakticky denně. Někdy si člověk jen ťuká na čelo a přemýšlí, zda se mu to náhodou nezdá. To třeba, když v televizní debatě redaktor s politikem vážně řeší situaci, jak se bude Evropa bránit, až ji Rusko napadne. Ne přátelé, vy, kteří jste se nechali vylekat intelektuálními velikány typu Jaromíra Štětiny, nebojte se. Stát, který bohatne z prodeje surovin, nenapadá své zákazníky. Zvláště, když má menší armádu a nekonečné plochy dosud neobydleného území. Války vždycky provokují spíše ti zadlužení.


Proč nám lidé nevěří?

Ona ta propaganda funguje jako vír. Nenápadně se vypustí nějaká absurdní myšlenka, ta se pomalinku zabydluje v mediálním prostoru, vír se roztáčí, roztáčí, až získá vlastní energii a zasahuje hlavy méně odolných jedinců. Často to pak vypadá, že někteří politici a novináři buď úplně ztratili soudnost, nebo snad užívají drogy. Třeba, když bez mrknutí oka připouštějí jadernou válku v Evropě. Ona i ta propaganda by měla mít úroveň. Český mainstream ve svém přihlouplém zápalu někdy překonává i propagandu předlistopadovou. A pak se diví, že mu lidé přestávají věřit.

Smoleňová: naše propaganda je objektivní a mluví pravdu

Jedna z výrazných postav protiruského mediálního tažení Daniela Drtinová si do svého pořadu pozvala Ivanu Smoleňovou z pražského institutu bezpečnostních studií (ani jsem netušil, že taková organizace existuje). Řešily se pro změnu záludnosti propagandy ruské. Paní Smoleňová působila trochu naivním dojmem. Asi jako svazačka ze starého filmu, která dostala stranický úkol vypracovat studii o dopadu amerického brouka na socialistické hospodářství. Ale to není posměšek. Mladí lidé bývají ve své čistotě náchylní uvěřit různým ideologiím. A také je pak různé politické skupiny náležitě zneužívají. Dojala mě její odpověď na otázku Drtinové, jestli třeba i Západ nepoužívá propagandu. To je podle Smoleňové kvalitativní rozdíl, protože západní média jsou založená na etických principech, na transparentnosti, víme, kdo za tím stojí, jsou objektivní a mluví pravdu. Kdybych neměl židli, tak se svalím! 🙂

Když velký bratr zavelí

Možná, že dáma někdy pochopí, co ví už hodně lidí. Tedy že na zásadní zahraniční zprávy má monopol několik velkých agentur, které modelují veřejné mínění v zájmu elit, s nimiž jsou provázané. Tyto agentury zprávy prodávají dál, třeba plátkům, jakým je Mladá fronta Dnes. Proto ve všech významnějších evropských novinách najdeme prakticky stejný popis důležitých událostí. Těch 90 procent nepodstatných si řeší redakce samy nebo využívají regionálních agentur (u nás ČTK), takže to navenek vypadá velice demokraticky.

Stačí však, aby velký bratr zavelel k dalšímu tažení, a politruci ze zahraničních zpravodajství se předhánějí ve vysvětlování, proč je super bombardovat právě tuto zemi. Jako jeden muž tak hlavní evropská a americká média před časem vyzývala k válce s Irákem. Záminky k agresi byly vylhané, pochybnosti se nepřipouštěly. Dnes už ano, pravda se nedá dusit věčně.

A výsledek invaze pod falešnou záminkou? Naprostá apokalypsa, která přinesla nespočet osobních tragédií, hromady mrtvol, tisíce sirotků a zmrzačených na těle i na duši. Rozvrácený stát se stal podhoubím pro nekonečné boje a terorismus. Po letech se mohl bývalý prezident Bush junior jen přihlouple usmát: my jsme se spletli. Taková tragédie a nic se neděje. Nikdo není odpovědný!

Ukrajinská krize odhaluje

Jen těch zkreslených a na druhé straně zamlčených zpráv od začátku ukrajinské krize se objevilo v českých médiích tolik, že by to bylo na knihu. Namátkou si připomeňme zfalšovanou reportáž z Doněcku, kterou někdo sestříhal tak, aby si divák myslel, že stadion je plný prokyjevských demonstrantů. Až záběry přímých účastníků zveřejněných na youtube odhalily podvod. (Možná ale ČT reportáž převzala už zpracovanou od některé z mediálních agentur, se záběry nemusela nutně manipulovat ona). Naše média tak úzkostně dodržují etické principy, že se nikdy neomlouvají, když se provalí, že otiskla nebo odvysílala dezinformaci. Jsou tak super objektivní, že velkoryse přehlížejí vraždy protirežimních novinářů a politiků na Ukrajině. Jsou tak geniální, že z agresora umí udělat oběť.

Realita se ale nedeformuje pouze přímým lhaním, ale také výběrem a krácením informací. Stačí vynechat několik řádků a událost vyzní úplně jinak.

Jak zlikvidovat nezávislou publicistiku

Dámy se ve zmíněném pořadu podivovaly, jak některým lidem chybí kritické myšlení. To je zvláštní. Postrádají u lidí kritické myšlení, ale zároveň by si přály, aby všichni nekriticky věřili té jediné správné pravdě. Třeba asi té, pocházející ze soukromé televize oligarchy a prezidenta Porošenka, tak ochotně (zatím) citovaného na Západě. On přece nikdy nelže, a když ano, tak co? Je přece proti Rusku a tím je mu předem odpuštěno. I to, že místo aby se civilizovaně domluvil se spoluobčany, vystrašenými násilnými excesy po majdanském převratu, poslal na ně tanky a tím spustil brutální konflikt. Ruská propaganda opravdu není nutná. Naše média si nohy podráží sama. Kdyby chtěl mainstream zlikvidovat nezávislé nízkorozpočtové publicistické servery, stačí k tomu jediné. Začít informovat vyváženě a pravdivě.

Hledá se Pepek Vyskočil

Odlišný pohled na události se dnes servilní komentátoři mainstreamu snaží dehonestovat a hledat za ním propletenou síť jakýchsi špionů. Místo, aby demokraticky diskutovali a vyvracet jiné názory silou argumentu. Ne dojmu. Někdy to vypadá, jako bychom se vraceli do dob Rakouska-Uherska. Jen ten Pepek Vyskočil chybí.

Bohužel i paní Drtinová v některých tématech působí dojmem, že čerpá spíš z předsudků a dogmat, než z faktů a znalostí. To ji pak možná zabraňuje vidět, že král je nahý.

Na závěr bych chtěl paní Smoleňovou ujistit, že nejsem ruský agent a politika se mi obecně spíše protiví. To pro případ, že by mě chtěla zařadit na nějaký seznam podezřelých živlů :-). Jen se podle jejího doporučení snažím být kritický a používat vlastní hlavu.

Michal Mikulenka

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]