Zpráva o tom, že na Donbasu se utváří jakási mezinárodní brigáda Čechů a Slováků, účastnící se bojů na straně domobrany, čti „separatistů“, která byla zveřejněna na slovenském portálu Aktuality.sk, se poté objevila i v mnoha českých a slovenských médiích. Obavy v souvislosti s touto informací vyslovilo 9. června slovenské ministerstvo zahraničních věcí. Jeho mluvčí Peter Susko prohlásil, že podle jeho názoru tito dobrovolníci destabilizují situaci a brání snaze o diplomatické vyřešení konfliktu. A poškozují tak zahraničněpolitické zájmy Slovenska a Slovensko se od náborových akcí takových osob otevřeně a jasně distancuje.


Existuje oficiální reakce České republiky na možnou účast českých občanů v bojích na straně Doněcké lidové republiky? Radio Sputnik položilo tuto otázku ministerstvu zahraničních věcí České republiky. Tiskový mluvčí ministerstva David Frous odmítl vysvětlit postoj svého rezortu a odkázal nás na oficiální webovou stránku ministerstva zahraničních věcí, kde jsme ovšem žádné komentáře k tomuto faktu neobjevili. Totéž vlastně oznamuje i ČTK: žádné důkazy potvrzující informaci o účasti Čechů a Slováků v bojích na straně DLR a LLR české MZV nemá.

Přesto ale nejsou, soudě podle všeho, „noví českoslovenští legionáři", kteří se objevili na Donbasu, žádným fantomem, skutečně existují. Portál e15.cz převzal ve všech podrobnostech informaci z původního slovenského zdroje a informuje o čtyřech českých a čtyřech slovenských občanech bojujících v mezinárodní brigádě. Na otázku o přítomnosti ruských vojsk na Donbasu jeden slovenský legionář zdůraznil, že Rusko jim pomáhá morálně a politicky.

„Objevují se různé, údajně hodnověrné informace o přítomnosti ruských vojsk na Donbasu, které jsou dokládány fotografiemi lidí s ruskými vojenskými symboly na uniformě. Ruské nášivky nebo ruské vojenské symboly tu najdete na uniformách celé řady lidí, a nejsou to Rusové. Rusko nám pomáhá morálně a politicky. Posílá humanitární pomoc, která je nezbytně potřebná", řekl slovenský bojovník.

[quote align="center" color="#999999"]

„Přítomnost ruské armády není nezbytná. Je tu neuvěřitelně mnoho dobrovolníků. Tanky, které máme, jsou trofejní. I obrněné vozy pěchoty. Nemáme ale dost vojenské kolové techniky", dodal Slovák.[/quote]

Kromě toho hovořil o tom, kvůli čemu byl vytvořen jeho útvar, a jak probíhá nábor.

„V armádě DLR a LLR působí mnoho Slováků a Čechů, ti ale patří k jiným útvarům. Vytvořením tohoto útvaru bychom chtěli pomoci slovenským a českým občanům integrovat se do vojenského života. Přijde mezi nás třeba osmnáctiletý mladík nebo veterán z cizinecké legie, nebo třeba důstojník ve výslužbě, a my pomáháme všem přizpůsobit se a snažíme se využít jejich potenciálu", řekl slovenský bojovník.

Nábor do brigády se uskutečňuje prostřednictvím Facebooku, kde jsou uvedeny podmínky pro přijetí, takové jako znalost ruštiny a dobrá fyzická kondice, zájemce musí prodělat vojenskou službu a nesmí být starší než 40 let.

 

Podle slov jednoho z účastníků brigady bojovali v únoru, březnu a dubnu u Debalceva, od května se nacházejí v okolí Marjinky. Potvrzuje fakta přestřelek i to, že tu jsou ranění. Češi a Slováci dostávají údajně plat zhruba 9 200 korun. „Jsme stále na palebné linii", řekl tento člověk.

Proč se vydali bojovat na jihovýchod Ukrajiny Češi a Slováci? Možná, že někdo z nich má ruské kořeny a má potřebu se do toho, co se tu odehrává, zapojit, pokládá za nutné bránit zájmy Rusů v tomto konfliktu. Někdo ale má prostě povahu dobrodruha, vyhledává ostré pocity. Ať je tomu ale tak či onak, za účast v bojových akcích v armádě cizího státu mohou být Češi ve své vlasti reálně odsouzeni k pěti letům odnětí svobody. Zřejmě je ale ani takové vyhlídky nedokážou zastavit.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com