Zatímco jsme si už navykli, jak pořád slyšíme o těch stovkách „blízkých střetů“ mezi letadly NATO a Ruska, tak tentokrát je tu zpráva ze státní tiskové agentury RIA – citující anonymní zdroj v ruských ozbrojených silách, že Ruský vojenský letoun přispěchal, aby zahnal US válečnou loď, která se v Černém moři chovala „agresivně“. Už jsme si navykli na ta „blízká setkání“ letadla na letadlo… A teď The Daily News referuje, že byly vyslány ruské útočné tryskáče, aby odehnaly americkou válečnou loď USS Ross z blízkosti teritoriálních vod této země v Černém moři.


[quote align="center" color="#999999"]

Tento zdroj byl citován, jak říká, že US torpédoborec Ross se pohyboval podél okraje ruských teritoriálních vod a zamířil jejich směrem.

„Posádka této lodi se chovala provokativně a agresivně, což dělalo starosti operátorům monitorovacích stanic a lodí Černomořské flotily,“ citovala RIA říkat tento zdroj.

„Útočný letoun Su-24 americké posádce předvedl připravenost drsně zabránit porušení hranice a bránit zájmy této země.“

„Američané zjevně nezapomněli incident z dubna 2014, kdy jeden Su-24 provedl prakticky ‚zatmění‘ veškeré elektroniky na palubě nejnovějšího amerického torpédoborce Donald Cook,“ řekl tento zdroj.

Ruské ministerstvo obrany nebylo okamžitě k dispozici, aby tuto zprávu komentovalo. [/quote]

Jak uvádí RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Sobotní incident je poslední ze sérií konfrontací pobřežního dozoru mezi Ruskem a Západem. Evropané, zvláště Baltické státy, opakovaně vyhlašovali poplach kvůli ruským tryskáčům přibližujícím se k jejich hranicím.

USA rotují několika válečnými loďmi do Černého moře a z něj, a v tom jsou umístěny ruské námořní základny. USS Vella Gulf, USS Ross, USS Truxton a USS Taylor – stejně jako válečné lodi z dalších členských států NATO – se začaly v této oblasti během posledních měsíců rojit.[/quote]

* * *

Toto vypadá jako první nahlášený ‚střet‘ loď-letadlo a zrovna tak jako se eskaluje napětí mezi US a Čínou v Jihočínském moři, tak to vypadá, že vojenská ‚diskuse‘ mezi USA a Ruskem se posunuje od slov ke skoro-válčení.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com