„Čína chystá na měnových trzích cosi ohromného s všeobecným dosahem.“ Letošní říjen by mohl zažít počátek konce amerického dolaru jako světové rezervní měny. Mezinárodní měnový fond se dvakrát za každé desetiletí sejde, aby prodiskutoval měnový koš svých Speciálních práv čerpání (SDR). Ten v současnosti sestává z dolaru, japonského jenu, britské libry a eura, jestli Čína prosadí svou, tak bychom mohli za několik měsíců spatřit, jak mezi nejdůvěryhodnějšími měnami světa zaujímá místo i čínský yuan.


US ministr zahraničí Jack Lew říká: „Čína není na status rezervní měny připravena,“ a určitě by rád Číňanům zablokoval postup k tomuto statutu a zachoval status dolaru jako světově nejatraktivnější měny a jako primárního nástroje směny v globálním mezinárodním obchodě.

Ale zatímco Lew a jeho předchůdce předsedal největšímu nárůstu národního dluhu v historii světa, tak zaujímali Číňané strategické pozice dost podobně tomu, jako to dělaly Spojené státy počátkem 20. století, aby se nejenže stali největší ekonomikou světa, nýbrž aby se stali i supervelmocí 21. století.