Další ekonomická krize jako ta za Velké recese je podle CEO JPMorgan Chase Jamie Dimona nevyhnutelná, a ten vede tuto banku, která nedávno uvalila kapitálovou kontrolu a omezení na vybírání hotovosti. „Některé věci se nikdy nemění – dojde k další krizi a její dopad pocítí finanční trhy,“ napsal do svého výročního dopisu akcionářům. „Spouštěč té příští krize nebude stejný jako spouštěč té poslední, ale další krize přijde.“


Dimonovo přiznání je zvláště znepokojující uvážíme-li, že JPMorgan Chase je největší bankou v USA, a že ta nedávno zavedla měsíční limity na vybírání hotovosti 50 000 $, a také americkým zákazníkům zakázala posílat peníze mimo USA.

Uprostřed ekonomické krize se takovéto restrikce zavedou, předpovídal v roce 2011 finanční analytik Gerald Celente.

„Až se budou zavírat banky a zavede se ekonomické válečné právo, tak se stanoví restrikce na částky, časy a četnosti výběrů,“ napsal v létě 2011 v Trends Journal.

„Jak už jsme před tím varovali, při tom bude podstatné, aby člověk měl po ruce ulitou hromádku hotovosti.“

Teď je celkový globální dluh na rekordních 199 bilionech $, což je o 57 bilionů $ více než za Velké recese a největší americké banky jsou exponovány více než 40 biliony $ rizikovými deriváty.

Deriváty mohou být neuvěřitelně složité, ale v podstatě jsou to jen papírové sázenky na něco, co se má stát v budoucnu,“ napsal analytik Michael Snyder.

„Pravdou je, že obchodování s deriváty se moc neliší od sázek na baseball nebo na fotbal.“

„Obchodování s deriváty je jen forma legalizovaného gamblerství a ty banky, ‚příliš velké, aby padly,‘ Wall Street přetvořily na největší kasino v historii planety.

Až ta derivátová bublina praskne (a během toho, co píšu, už určitě praská), tak budou útrapy, které to vyvolá v globální ekonomice, větší, než lze slovy popsat.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  prisonplanet.com