Když už i Jamie Diomon varuje, že „právě přichází další krize“, a poukazuje na naprostý nedostatek tržní likvidity a na pravděpodobnost dalšího náhlého krachu, tak to nejspíš znamená, že nejenže čte tuhle webovou stránku, nýbrž že tento šéf podpůrné skupiny pro obchodování u JPM, čili investiční ředitel, co před třemi lety proslul, když před sebou viděl tři dlouhé nadějné roky, teď už vidí, jak zakrátko přijde jejich blížící se konec, a čeká pokles na dno s propadem trhů. Avšak jedna skupina není z příštího globálního finančního krachu tak moc znepokojená – alespoň navenek – a tou jsou BRICS, protože podle ruského ministerského předsedy Dimitrije Medveděva „vytvoření fondu rezervních měn BRICS o hodnotě 100 miliard $ členským státům umožní nižší závislost na negativních procesech ve světové ekonomice a možnost obejít tržní turbulence.“


„To je pro země vstupující do tohoto spolku spolu se spuštěním Nové rozvojové banky jednou z nejdůležitějších iniciativ. Tato dohoda zřizující fond rezervních měn byla podepsána loni v létě,“ řekl Medveděv na čtvrteční schůzi vlády.

„Každý z členů BRICS může kteroukoliv stranu této dohody požádat o půjčku,“ řekl Medveděv s dodatkem, že klíčová rozhodnutí bude přijímat Rada guvernérů, která se skládá buď z ministrů financí, nebo z guvernérů centrálních bank. Rusko v ní bude zastupovat šéfová Ruské centrální banky Elvira Nabjullina.

„Doufám, že dohoda o zřízení tohoto fondu nejenže posílí ekonomickou spolupráci, nýbrž této ‚pětici‘ účastníků poskytne i větší nezávislost na současné mezinárodní finanční situaci a na problémech existujících v současných mezinárodních finančních institucích,“ řekl s dodatkem, že tohle je jedna z nejvýznamnějších praktických iniciativ BRICS.

Samozřejmě, že by bylo nesmírně naivní konstatovat, že nějakých 100 miliard $ vlastního kapitálu (samozřejmě denominovaného mimo USD) je opravdu nárazníkem proti tržním nebo ekonomickým šokům světa, v němž je odhadem nejméně 600 bilionů $ derivátů, a v němž stačí jedna zkrachovaná protistrana hodně daleko od těch ztvrzujících (zase jako když to na počátku začalo bankrotem Lehmana), aby se ukázalo, že celá ta síť je opravdu šíleně provázaná řetězcem záruk, který je jen tak silný, jako jeho nejslabší článek, a to zvláště když BRICS samotné vězí až po uši v bilionech dluhů denominovaných v USD.

Pokud by samozřejmě to, co ruský premiér navrhuje, nebyl měnový fond, který zajistí „čerstvý start“ vlastním kapitálem v novém, post-dolarovém světě, v němž bude jakýkoliv dluh denominovaný v dolarech, jakmile ta krize udeří, vynulován. Samozřejmě, že aby k tomu došlo, tak by to muselo znamenat, že USD už přestane být světovou rezervní měnou. Což je v tom samozřejmě tím nevysloveným poselstvím (a takovým, jaké také rychle vysvětluje zběsilé čínské nákupy zlata v posledních letech).

Ve středu vládní legislativní komise k ratifikaci schválila návrh zákona o dohodě zřizující fond rezervních měn BRICS. Ratifikace této dohody Rusku pomůže pokročit dále ve své strategii monetární kooperace, zvláště při rozvoji privilegovaných vztahů se svými partnery z BRICS, uvedla ruská vláda.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz