Spojené státy ztrácejí podporu evropských států, píše irský novinář Bryan MacDonald komentující slova velvyslance USA v České republice Andrewa Schapira, který kritizoval rozhodnutí českého prezidenta Miloše Zemana zúčastnit se oslav 9. května v Moskvě. Novinář se domnívá, že „jakmile Barack Obama oznámil, že se nezúčastní oslav na počest 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, ministerstvo zahraničí USA očekávalo, že se stejně zachovají i všechny spojenecké země".


Podle jeho názoru je nejpřekvapivějším v incidentu mezi českým prezidentem a americkým velvyslancem Andrewem Schapirem ta skutečnost, že se hlava evropského státu rozhodla postavit proti americké tyranii.

„Američané nemají rádi, když jejich pokyny ignorují. Když pokládáte svou zem za „výjimečnou", jak si vůbec někdo troufá pochybovat o vašich příkazech?" — ironizuje autor.

„Nemohu si vůbec představit reakci Spojených států, kdyby si český velvyslanec dovolil vyčinit Obamovi za uznání Kuby nebo podporu nezákonného převratu na Ukrajině", píše MacDonald a zdůrazňuje přitom, že s přihlédnutím k historii rodiny Schapirovy, jehož matka se stala obětí holocaustu, vypadá velvyslancovo prohlášení ještě nehorázněji.

MacDonald je přesvědčen, že teď bude na českého prezidenta vyvíjet silný tlak řada vládních úředníků, kteří budou dozajista požadovat od Zemana, aby vzal svá slova zpět. 

MacDonald se ale domnívá, že český prezident bude jen sotva osamocen. Takové státy jako Maďarsko, Slovensko, Česká republika, Řecko a Kypr už vyjadřují nespokojenost s politikou Evropské unie vůči Rusku, a Srbsko a Turecko, kandidáti na vstup do EU, se vyslovily proti protiruským sankcím. Když je situace v ekonomice špatná, začínají se mnozí zamýšlet nad tím, jestli je skutečně výhodná hra s nulovou částkou podporovaná Washingtonem a Bruselem, zdůrazňuje analytik.

Podle mínění irského novináře si teď bude muset Washington vybrat — buď bude dál zastrašovat východní Evropu a riskovat, že uvidí, jak podpora USA dostává trhliny, nebo bude věnovat pozornost problémům a přáním regionu. Ve druhém případě ale budou Spojené státy muset přiznat hloupost americké politiky vůči Ukrajině a také tu skutečnost, že Rusko hraje ve východní Evropě klíčovou úlohu, upozorňuje analytik.

„Mohly by začít jmenováním do Prahy a Budapešti reálných diplomatů, nikoli Obamových „obchodních cestujících", uzavírá autor.

Miloš Zeman odpověděl na kritiku jeho cesty do Moskvy na oslavy 70. výročí vítězství nad fašismem, kterou si dovolil Andrew Schapiro v interview pro internetový zdroj Parlamentní listy, že si nemůže představit, aby český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam by měl jet. „Nedovolím žádným velvyslancům, aby mi dávali nějaké rady ohledně mých cest do zahraničí", řekl Zeman. „Obávám se, že po tomto prohlášení má velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené", dodal český prezident.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com