Ukrajinští politici jsou příliš závislí na mínění cizinců, a prezident Porošenko tak docela chápe, v jaké zemi žije, řekl předák radikální nacionalistické organizace Pravý sektor Dmytro Jaroš v interview pro internetové vydání LB.ua. „Podle mého názoru Porošenko dosud nechápe, v jaké zemi žije, a nerozumí realitám. Já ze své strany nijak neurychluji události. A oni neznámo proč situaci rozhoupávají. Naši politikáři, z nichž se stali státníci z vůle okolností, z vůle lidu a za cenu krve prolité na Majdanu a v této válce, jsou příliš závislí na mínění cizinců", řekl Jaroš.


Předák Pravého sektoru vyprávěl, že mnohé návrhy zákonů, které předkládá Nejvyšší radě jako lidový poslanec, jsou blokovány anebo opravovány, a ty opravy mu vůbec nevyhovují. Jaroš je přesvědčen, že právě Petro Porošenko „dává povel", aby tyto zákony Rada neprojednávala.

„Návrhy zákonů, které jsem předložil, byly opraveny, na minulém zasedání ve čtvrtek měli o nich hlasovat, ale nehlasovali, a vůbec není jasné, jestli budou hlasovat, po všech těchto výrocích o „cynických banderách" a „milovnících palby", postěžoval si Jaroš.

Kromě toho je Jaroš přesvědčen, že prezident se bojí radikálních nacionalistů z Pravého sektoru, a proto se pokouší je integrovat do vojenského rezortu nebo do MV. Vyprávěl novinářům o Porošenkově telefonátu, z něhož vyvodil patřičný závěr.

[quote align="center" color="#999999"]

„Vím, že (Porošenko) se nás bojí. Nesnáší nás. Říkal jsem mu všechno rovnou do očí. Když byl Ilovajsk, byly ty první dohody. Probíhá boj, a najednou dostávám hlášení: „minské dohody jsou podepsány". Zavolal jsem jeho pomocníkovi, a říkám, že je to úplná blbost. A zrada národních zájmů. A ještě jsem mu vyřídil, že jsme sesadili Janukovyče, a můžeme ho také sesadit. Ten se hrozně urazil", řekl předák nacionalistického hnutí a dodal: „…ti (mocipáni) se bojí Pravého sektoru snad víc, než teroristů".[/quote]

Pravý sektor je ukrajinské sdružení radikálních nacionalistických organizací. V lednu a v únoru 2014 se zúčastnili bojovníci Pravého sektoru střetů s milicí a dobytí administrativních budov, a od dubna se účastní potlačování protestů na východě Ukrajiny.

V listopadu 2014 označill Nejvyšší soud RF toto pravicové radikální sdružení za extremistickou organizaci a zakázal její činnost na území Ruska. V lednu byl Pravý sektor zařazen do rejstříku v Rusku zakázaných organizací. Předtím bylo v Rusku zahájeno trestní stíhání Dmytra Jaroše za jeho výzvy k teroristické činnosti.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com