Vypadá to, že Porošenko teď už nemá nad vývojem událostí na Ukrajině téměř žádnou moc a už skoro skončil. Podle toho, co o tom řekl novorossijský vůdce Oleg Carov – bude brzy svržen; a zadruhé už nepředstavuje žádnou armádu, protože v současnosti není schopen ani zařídit úspěšnou mobilizaci, jelikož většina Ukrajinců nechce dále bojovat. Zatřetí skutečná moc je u Pravého sektoru a u Jaroše a Kolomojského. Pokud ti budou mít peníze a zbraně, tak k žádnému příměří nedojde. A proč je tomu tak? Z toho jednoduchého důvodu, že jejich jediným zájmem je moc jen kvůli ní samé, a nemají vůbec v úmyslu chránit lid Ukrajiny. 


Může k tomu dojít dříve než později, že buď kvůli korupci a vyžírkovství nebo kvůli podvracení ze strany NATO budou všechny dobrovolnické sbory a nacionalističtí straníci ze všech frakcí označeni za zločince nebo bandity či něco takového.

… Citace z Facebooku od Misantropické divize.

TIHLE Hoši to, co říkají, myslí opravdu vážně a opravdu tvrdě pracují, aby si ve vlastních dílnách vyrobili své vlastní zbraně. Mají o této záležitosti dokonce i video o tom, jak si vyrobit ukrajinský Bullpup.

Došlo k dalšímu vyjednávání v Minsku k urovnání vojenské situace na Donbase, po němž ukrajinská vláda nadále ignoruje volání dobrovolnických batalionů o nezbytnosti vyzbrojit dobrovolníky. Není ale možné vyhrát válku beze zbraní. A tak si je batalion DUC udělal sám, vycházejíc z faktu, že může mít jen to, co má.

Vypadá to ale, že US ukrajinské nacionalisty zásobují „smrtícími obrannými zbraněmi“ tak, jako tak, i přes veškerou spornost tohoto kroku, a vše, co může vyvolat, jen aby válku na Ukrajině prodloužily. Vůdce „Pravého sektoru“ Dmitro Jaroš už oznámil, že byl zřízen i alternativní generální štáb, jemuž budou jednotky tzv. dobrovolníků bojujících proti povstání na Donbase podřízeny.

Kromě UKO má asi sedmnáct různých dobrovolnických batalionů obou divizí podřízených ministerstvu vnitra stejně jako ministerstvu obrany v úmyslu se k této iniciativě připojit – řekl Jaroš.

Ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky Vladimir Kononov k tomu řekl.

Mám údaje, že 17 teroristických batalionů bylo staženo z podřízenosti UAF a už spadají pod jurisdikci Jaroše. Tj. „Pravého sektoru.“

A samozřejmě pouze čirou náhodou je zrovna těchto 17 batalionů pod kontrolou Kolomojského, který podle informací od Olega Carova chce pomocí těchto batalionů svrhnout presidenta. Porošenko je totiž teď už zbytečná figura, která už nic nekontroluje. V tomto okamžiku se k němu obrátily zády i US, protože plán na pacifikaci Donbasu nefunguje tak, jak se čekalo. Obyčejní Ukrajinci ho také zavrhují, když houfně prchají, aby se vyhnuli mobilizaci, a nakonec se proti Porošenkovi staví i samotná jeho skutečná moc, to znamená dobrovolnické bataliony.

Mír by na Ukrajině mohl zavládnout, kdyby byl v Kyjevě od moci odstraněn jejich hlavní sponzor, tj. USA. Pokud Porošenko neuspěje, bude nahrazen někým jiným, dost možná Kolomojským, Jaceňjukem nebo nějakým psychopatem z Pravého sektoru, jehož největším snem je bojovat do poslední kapky krve a zemřít na bojišti. I když bude zastavení palby prosazeno tak, co se pak stane s těmi krvežíznivými bataliony, které považují Porošenka za zrádce? Myslíte, že se všechno vrátí do normálu? Lidé budou chodit do práce, začnou platit daně a trávit čas se svými sousedy? Ale ti chlapi z Misantropické divize řekli jasně, že je daně a sousedi ‚nezajímají‘ a upřednostňují adrenalinové zážitky na bitevním poli.

Mírové rozhovory by mohly fungovat, jen kdyby se skutečná moc, tj. Spojené státy, dobrovolnické bataliony a ukrajinští oligarchové, kteří je sponzorují, rozhodli podepsat mírovou dohodu s Novým Ruskem. K tomu ale nedojde, protože dobrovolnické bataliony považují Novorusy za podlidské teroristy, kteří se musí deratizovat jako plevel. Přičemž USA chtějí rozpoutat válku, oslabit Rusko a izolovat ho od Evropy a místo něj zavést TTIP. Mír je možný, jen když ty soukromé bataliony nebudou dostávat zbraně. K tomu by mohlo dojít jen přes nedostatečné financování od oligarchů, nebo přes fakt, že s nimi zbraně Novorusů prostě skoncují, protože USA své „prostředky na podporu ukrajinské demokracie“ dodávat tak jako tak budou. U těch, jejichž jediným zájmem je masakrování jejich rusky mluvících sousedů, nedochází k žádným změnám názorů.

Smrt je nevyhnutelná. Ale jen ti, kdo padnou se ctí jako skuteční válečníci, ochutnají věčný mír v síních Valhaly.

Buď v této válce zvítězíme, nebo zemřeme, ale zkusíme s sebou vzít co největší počet nepřátel. Citace ze stránky Misantropické divize.

Řekněme to jasně – tito lidé chtějí zemřít na bitevním poli za bílou rasu, národní socialismus, Banderovy ideály atd. Abyste je odstranili, je třeba je vojensky porazit nebo skoncovat s jejich financováním. V současnosti nejsou ty podomácku vyrobené zbraně, co si dělají, dostatečné k vedení plnocenné války, ale situace se může díky Washingtonu změnit. Pokud by byli zbaveni financování a dodávek zbraní, tak mohou v Kyjevě zase udělat Majdan nebo se mohou stát zcela nezávislými gerilami vylupujícími města a vesnice a vyrábějícími si i své vlastní zbraně. Nepřipadá vám to nějak podobné s UPA z období 2. Světové války? Je to ovšem dost realistický scénář, který je nutno vzít v úvahu, jelikož oni teď už střílí i na Ukrajince, kteří se odváží vzdát boj na frontové linii.

Dovolte mi ale říci něco od mého oblíbeného Jurije Michalčišina – šéfa propagandy a analýz u Bezpečnostní služby SBU. Ten před nějakým časem dával přednášky zvané „Gerilová válka ve městě.“

Ti úžasní a netolerantní Palestinci, když vedou gerilovou válku ve městě, tak vyhazují vetřelce do povětří. V Gaze se v městských podmínkách objevil nový typ bojovníků odporu. Vůdci Hamasu vypracovali metodu dosahování mimořádné osobní pokory. Takto bylo usmrceno dohromady 1 500 Izraelců, kteří byli zabiti jako oběti bojovníků palestinského odporu. Je to fenomenální úkaz, když tito militanti darují své životy a získávají tím současně za odměnu životy několika okupantů … Vidíme při tom účinnost gerilové války s nasazením ideologicky oddaných bojovníků. Palestinci nám tímto poskytují model skutečně pozitivní role.

Takže tohle je jen příklad ilustrující, k čemu by se dobrovolnické bataliony mohly uchýlit, kdyby byly zbaveny financování od Kolomojského, a jednaly by, jako kdyby se jich nová vláda chtěla zbavit – a tuto možnost si, jak vidíte z výše uvedených prohlášení, uvědomují a navíc se na ni i připravují.

 

Prognóza

Dobrým znamením je to, že armáda Nového Ruska je čím dále tím dovednější a myslím si, že brzy ovládne celou frontovou linii. Slibně vypadá i to, že nedávných mírových rozhovorů v Minsku se neúčastnily USA, což je důsledkem faktu, že Washington začíná být ve vzrůstající míře okrajový a slábne. Dalším příkladem je fakt, že Evropský parlament před pár dny přijal rezoluci požadující postavení před soud těch, kdo jsou zodpovědní za ilegální zadržování vězňů ve službách CIA. Poslanci vyjádřili svůj odpor ke „strašlivým vyšetřovacím metodám používaným CIA v tajných vězních.“ Rezoluce rovněž volá po tom, aby Spojené státy zahájily odpovídající vyšetřování a potrestání pachatelů odpovědných za mučení lidí zadržovaných v tajných zařízeních CIA.

Avšak ustanovení Minska vypadají dost jako vtip v době, kdy se jich lidé, kteří Ukrajině opravdu vládnou, neúčastní, a takovým člověkem určitě není Porošenko. Podle zprávy od BBC dal president Obama jasně na srozuměnou, že Spojené státy jsou s Ruskem ve válečném stavu a nebudou, ani když se situace na Ukrajině zhorší, hledat žádné průchodné možnosti k jednání s Putinem. Americký president Barack Obama sice říká diplomacii ano, dodává ale: „Teď, když je tomu ve skutečnosti tak, že diplomacie selhává, jsem požádal svůj tým, aby hledal opravdu všechny možnosti.

„A jaké jsou další prostředky, které můžeme nasadit, abychom změnili kalkulace pana Putina? Jsou tu tedy možnosti smrtících obranných zbraní, a ty jsou jednou z těch alternativ, které se zkoumají.“

Příkladem toho by mohlo být oznámení US vojenského výcviku na Ukrajině, který by měl podle plánu začít v březnu – američtí vojáci při něm budou cvičit bataliony v provádění bezpečnostních úkolů, v obraně před dělostřelectvem rebelů atd.

Konrad Stachnio

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: journal-neo.org