Situace v Debalcevu se blíží k finále. Ukrajinští vojáci se vzdávají, nebo kotel opouštějí a shromažďují se v okolí Arťomovsku. Nad městem už byla vztyčena vlajka Novoruska, byť pouliční boje ještě stále pokračují. Ukrajinský prezident Petr Porošenko následně prohlásil, že jednotky ukrajinských ozbrojených sil opustily Debalcevo se zbraněmi a s technikou. Současně, domobrana Doněcké lidové republiky, přeci jenom, zahájila stahování těžkého dělostřelectva od frontové linie v souladu s Minskými dohodami, byť se tak stalo o den později, než protokol předpokládal.


 

Debalcevo: boje pokračují

Ve středu ráno boje v Debalcevu pokračovaly: domobrana útočí současně proti městským čtvrtím, které zůstaly pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil ze dvou směrů – z Uglegorsku a z Logvinova, a také z východních čtvrtí samotného Debalceva. V průběhu dne se objevily zprávy, že nad jedním z devítipodlažních domů na Leninově ulici byla vztyčena modro-červená vlajka Novoruska.

Domobranci prohlásili, že několik desítek ukrajinských vojáků z kotle se už vzdalo do zajetí. „Postupně začínáme tyto seznamy dostávat. Je už pochopitelné, že se jedná o desítky nových zajatců… Noví váleční zajatci se nacházejí v různých batalionech domobrany. Některým byla poskytnuta lékařská pomoc, s jinými pracuje ministerstvo státní bezpečnosti… Postupně je budeme pouštět, nebo svážet do Doněcku“, oznámil agentuře RIA Novosti představitel Výboru Vlády DLR pro záležitosti válečných zajatců.

Uvažuje se o perspektivě „zapojení válečných zajatců do rekonstrukčních prací v Doněcku, v Horlivce a v Uglegorsku“. Na podzim minulého roku se zajatí příslušníci batalionu Národní gardy Ukrajiny Donbas účastnili obnovy zničeného Ilovajsku.

„Nyní je výměna zajatců pozastavena z toho důvodu, že Kyjev odmítá ukončit trestní stíhání dle paragrafů terorismus, separatismus a účast v nezákonných vojenských formacích“ a další trestní stíhání zajatých domobranců. „My jsme k výměně připraveni jenom za podmínky, že tato trestní stíhání budou zastavena“, oznámil představitel výboru.

 

Ozbrojené síly ustupují „plánovitě a organizovaně“

Ti příslušníci ozbrojených sil, kteří se nechtějí vzdát, se pokoušejí probít se z obklíčení. O příchodu nových vojáků, kterým se podařilo dostat se z kotle, píší zahraniční novináři, kteří pracují v Arťomovsku, což je nejbližší větší ukrajinské město od Debalceva.

Kromě toho, o začátku „plánovitého a organizovaného odchodu vojsk z Debalceva“ napsal na své stránce na Facebooku velitel batalionu Donbas a poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Semjon Semenčenko.

Ukrajinský prezident Petr Porošenko na svém mikroblogu na Twitteru ubezpečil, že jednotky z Debalceva jsou stahovány „kompletně s bojovou technikou, s tanky, obrněnými transportéry, samohybným dělostřelectvem i automobily“. Podle jeho slov, o nějakém úprku z kotle nemůže být řeč. Ukrajinské jednotky organizovaně ustupují k Arťomovsku, kde zaujímají nové obranné pozice a pokračují v obraně. Ve středu odletěl na frontu prezident Porošenko a setkal se s vojáky, kteří kotel opustili.

Ve štábu domobrany DLR v Jenakijevu agentuře RIA Novosti potvrdili, že ukrajinské provládní jednotky v okolí tohoto města opustili tři obce.

„Předtím dělostřelectvem ostřelovali Jenakijevo a při ústupu vyhodili do vzduchu most v Kamyšatku“, oznámil představitel štábu domobrany.

Podle údajů domobrany, několik set příslušníků ukrajinských jednotek ustoupilo z debalcevského kotle směrem na Arťomovsk, který zůstal pod jejich kontrolou. „Nyní tyto obce prověřujeme, hledáme zbylé příslušníky ukrajinských jednotek a poskytujeme první pomoc civilnímu obyvatelstvu“, oznámil představitel štábu domobrany v Jenakijevu. Nad Maloorlovkou byla také vztyčena vlajka DLR.