Dr. Ellsworth Wareham, bývalý chirurg a veterán z druhé světové války, připisuje své zdraví veganské dietě. Zatímco současná generace jí ve spěchu a svým jídelníčkem přispívá degeneraci, jeden 100letý pán, veterán z druhé světové války a bývalý chirurg, ví, jak na to: drží veganskou dietu. Dr. Ellsworth Wareham si spokojeně konzumuje svoji zeleninu a stále se dokáže sám o sebe postarat a dokonce i bez problému vyjde schody v jeho dvoupatrovém domě.


Málokdo v jeho věku se může těšit takovému zdraví a fyzické kondici, ale není to zdaleka vše, co je na tomto pánovi obdivuhodné. Wareham je jedním z úplně prvních doktorů, kteří začali praktikovat kardiochirurgii, a to bez toho, aniž by byl vystudovaným doktorem. K tomuto údělu se dostal coby mladý námořník, jehož kapitál zemřel kvůli nedbalosti operujícího. Po této události se tedy rozhodl jít lékařským směrem.

Jeho znalosti a respekt ke zdravému srdci ho bezpochyby inspirovaly k dietní změně, a tak ve svém středním věku začal s veganskou stravou. Nyní je za své rozhodnutí vděčný a připisuje mu svou jasnou mysl i perfektní zdravotní stav.

Do svých 74 zůstal aktivním chirurgem a ještě donedávna si ponechal svou pozici na univerzitě Loma Linda.

Wareham spí denně 8-9 hodin a pravidelně vstává okolo páté ráno. Svůj den začíná snídaní z cereálií a mandlového mléka, pak si jde zacvičit a následně tráví čas se svou rodinou.

Dr. Wareham je přesvědčen, že nízkotučná veganská dieta předchází srdečním onemocněním.

„Pokud je váš cholesterol pod 150, nemusíte se bát infarktu. Já mám 117, takže ani když mě srdce bolí, nejdu na EKG, nemusím mít obavy. Třetina Američanů umírá na infarkt. Pokud tomu můžete předejít, stojí to zato.“

I když je v důchodu, stále si stěžuje na nedostatek času.

„Mám toho hodně na práci. Pořád čtu a starám se o svůj dům a zahradu, což zabere spoustu času.“Stále plný života, Ellsworth nikdy nepoužívá výtah, ale chodí po schodech.

„Před 20 lety vyšla studie ze Stanfordské univerzity, že pokud vyjdete schody aspoň 20krát za týden, šance na srdeční záchvat se sníží o 46%. Výsledky této studie mám dodnes pověšené na lednici.“

Tento úctyhodný muž je obdivován nejen svou rodinou a přáteli, ale také kolegy po celém světě. Je možné, že jeho dieta přispívá k jeho příznivému stavu, ale také možná pomáhá to, že se nebál následovat své sny, a dodnes se jimi těší.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: foxnews.com