Už v listopadu, ještě než většina pochopila, jak závažné zrovna tak jako dalekosáhlé důsledky zhroucení ropy přinese, jsme napsali, „Jak petrodolar potichoučku zhynu, aniž by si toho kdokoliv všimnul,“ protože v roce 2015 poprvé po téměř dvou desetiletích země exportující ropu začnou stahovat své „petrodolary“ ze světových trhů.  Tato empirická smrt petrodolaru přichází po letech, kdy ropným exportérům jako Rusku, Angole, Saúdské Arábii a Nigérii padaly výnosy do klína jako přezrálé ovoce.


 Většina těch peněz si pak nacházela své cestičky na finanční trhy, čímž pomocí tzv. recyklace petrodolarů pomáhala nafukovat ceny aktiv a udržovat nízké zápůjční náklady.

Dodali jsme, že v roce 2014: „Producenti ropy budou v podstatě kapitál v částce 7,6 miliardy $ naopak importovat. Pro srovnání když v roce 2013 60 miliard $ a exportovali a v roce 2012 to bylo 248 miliard $, jak ukazuje následující graf založený na výpočtech BNP Paribas.“

Graf: V roce 2014 bude export petrodolarů poprvé po 18 letech negativní

Tento problém prohlubuje smyčka jeho vlastní posilující se zpětné vazby: jak se živě ukázalo v několika posledních týdnech, kdy propadající se ceny ropy u exportérů ropy vedly k další likvidaci zahraničních rezerv, když tito přispěchali na pomoc vlastním měnám, což vedlo k ještě většímu propadu ropy, jelikož rozhodující producenti spěchali, aby vypumpovali tolik ropy ze země, kolik je jen možné ve snaze vytlačit nejslabší producenty z trhu a rozdrtit produkci v konkurenčním lemu. Nazvěme to Teorií her ve splašeném provedení na steroidech.

Je ironií, že když ceny ropy začaly se svým sebe-posilujícím propadem, tak ta smrt mohla vypadat, jako kdyby ji účastníci petrodolarové hry chtěli, ale tak, jak to bude nejspíš ve skutečnosti, jsou teď vlečeni na jatka s kopanci a jekotem.

Je to ten druhý případ, jak to vypadá podle dění v jedné zemi, o které si mnozí na počátku mysleli, že udělá vše, co je v její moci, aby se s petrodolarem přátelsky v klidu rozloučila, u které ale rozvod s USD rychle nabývá podoby ošklivé scény se spoustou křiku a občasné dělostřelby.

Jak referuje Bloomberg, tak Rusko „možná rozpečetilo svůj 88 miliardový $ Rezervní fond a v rámci posledního vládního úsilí podpořit ekonomiku sklouzávající do nejhoršího propadu od roku 2009 převádí něco ze svých držeb v zahraničních měnách na rubly.“

To jsou dolary, které by Rusko jinak recyklovalo do aktiv denominovaných v US. Rusko místo toho ale nakoupí ještě více rublů a použije je k procesu stabilizace směnného kurzu a ekonomiky.

„Spolu s centrální bankou prodáme část našich zahraničních měnových rezerv,“ řekl dnes v Moskvě ministr financí Anton Siljuanov. „Opatříme si tak rubly a umístíme je do bankovních vkladů, čímž nalijeme do ekonomiky likviditu.“

Můžete to nazvat méně než přátelský rozvod, nazvěte si to, jak chcete, ale to, co teď Rusko dělá, je násilné opouštění řad těch zemí, které mění ropu za US papíry.

Více:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko by mohlo převést až 500 miliard rublů z jednoho ze dvou svých vládních fondů státního bohatství, aby tak podpořilo národní měnu, řekl Siljuanov, když rubl prohlašoval za „podhodnocený.“ Ministerstvo financí minulý měsíc začalo s rozprodejem zahraničních měn, které ještě na účtech ministerstva financí zůstávaly.

Buď celých 500 miliard rublů, nebo část této částky bude během ledna až února přes centrální banku vyměněno, jak tvrdí náměstek ministra financí Alexej Mojsejev. Načasování a metodiku této operace určí Ruská banka.

Rubl, druhá nejhůře si vedoucí měna loňského roku už čtvrtý den oslabovala, když ve 3:21 odpoledne v Moskvě ztratila 1,3 procenta na 66,0775 dolaru. Po Siluanově komentáři ten propad o 2 procenta srovnala. Rubl letos nadále klesal, čímž zdůraznil křehkost koordinovaného úsilí ruské vlády a centrální banky, která vedla zotavení rublu z rekordně nízké mezidenní sazby 80,10 z 16. prosince. OAO Gazprom a čtyři další státem kontrolovaní vývozci minulý měsíc dostali příkaz do 1. března omezit držby zahraničních měn na úroveň nepřesahující úroveň z 1. října. Centrální banka usiluje o usnadnění přístupu k dolarům a eurům pro banky, přičemž zdvihá svou klíčovou sazbu na 17 procent, což je nouzová úroveň, kterou zavedla minulý měsíc, aby zablokovala propad rublu.

Dnešní oznámení „vypadá jako podpora rublu, jelikož spolu se státem taženým rozprodejem od exportérů to podpoří nabídku měny na trhu,“ řekl Dmitrij Polevoj, šéf-ekonom u ING Groep NV v Moskvě pro Rusko a Společenství nezávislých států, uvádí se v e-mailu. „Rovněž to pomůže bankám, ač může dojít k určitým negativním účinkům spojeným s nadbytečnou nabídkou peněz a s rizikem použití některých z těchto peněz na měnových trzích ke krátkodobým spekulacím. [/quote]

Chmurné shrnutí US ekonomiky od Bloomberg je teď už obecně známé, a už se čeká, až se nějaký národ buď dobrovolně, nebo jinak, utrhne z řetězu globální rezervní měny. Co u toho Bloomberg opomněl zmínit, je to, co se stane se zbytkem petrodolarového světa. Tohle jsme k tomu naposledy uvedli my:

[quote align="center" color="#999999"]

Kromě domácího ekonomického dopadu uvnitř akciových trhů kvůli šoku propadu cen ropy, si myslíme, že dojde k důsledkům pro likviditu finančních trhů kvůli omezení recyklace petrodolarů, které nelze ani přecenit. Protože exportéři energie neinvestují příjmy z exportu úplně a v podstatě si značnou část svých příjmů ‚uspoří‘, tak by si tyhle nadbytečné peníze mohly najít cestu zpátky na bankovní konta (čímž přiživí trh půjček), stejně jako na finanční trhy a do jiných aktiv. Tento kapitál pomáhal financovat dluh mezi dovozci, čímž pomáhal přiživovat celkový růst stejně jako podmínky likvidity na jiných finančních trzích.

Letos očekáváme, že přírůstek likvidity typicky poskytovaný takovýmito recyklovanými toky kapitálu bude značně snížen s odhadem, že přímý nebo jiný odtok kapitálu od exportérů energie meziročně poklesne o 253 miliard USD. Samozřejmě, že tyto ekonomiky rovněž získají nějaký příliv kapitálu, takže v čistých číslech budou dodatečné zdroje kapitálu z vnějšku daleko nižší. Letos očekáváme, že čistý příliv kapitálu bude pro akciové trhy negativní, což představuje první čistý odliv kapitálu 8 miliard USD poprvé po osmnácti letech. To v porovnání s 60 miliardami USD loni, které samy o sobě byly poklesem oproti 248 miliardám USD v roce 2012. Petrodolary recyklované pro akciové trhy na svém vrcholu byly v roce 2006 v částce 511 miliard USD. V tom poklesu, který od roku 2006 zažíváme, nejenže se odráží změněné globální prostředí, ale i sklon exportérů, od nichž to pochází, k větším domácím investicím, místo aby jen spořili. Důsledky pro likviditu finančních trhů – ani nemluvě o s tím spojeném tlaku na výnosy z US pokladničních poukázek – jsou negativní. [/quote]

Uvážíme-li nesmírně drastické pohyby, které jsme prozatím na trhu spatřili, tak to potvrzuje, jak na trhu vlastně zůstalo málo likvidity, a samozřejmě naprostý kolaps výnosů z pokladničních poukázek s tím, že 30 leté státní dluhopisy právě prorazily rekordní níži, takže tato předpověď vyšla přesně podle očekávání.

A tak teď čekáme, kdy uvidíme nějakou další zemi, která bude Rusko v odchodu od petrodolaru následovat, a to, jaký to bude mít dopad nejen na světovou rezervní měnu, ale také na sazby US státních dluhopisů a ty nejvíce financializované komodity, předvedené na tomto grafu…

Ale co je pro centrální plánovače všude v rozvinutém světě nejdůležitější: na cenovou hladinu aktiv a zvláště, co se stane, až se prodejci ocitnou v tom, co se rychle tvaruje do trhu s nejmenší likviditou v historii.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, refromy.cz