Jen před pouhými 13 měsíci – dva měsíce před svržením tehdejšího presidenta Janukoviče – půjčilo Rusko Ukrajině 3 miliardy $ (nákupem jejích Eurobondů). Jak referuje Reuters, k podmínkám této půjčky patří výhrada, že celkový ukrajinský dluh nepřekročí 60% jejich HDP. Ovšem v minulém měsíci podle odhadů Moody’s Ukrajina tuto podmínku nedodržela s tím, že její míra zadlužení k HDP je 72% (a nejspíš během roku 2015 vyroste na 85% HDP), takže podle ruského ministra financí Antona Siljuanova: „Má Rusko právo požadovat předčasné splacení této půjčky.“ 


S evropskou pomocí ‚závisející na důkladných reformách‘ a s možností, že ty potrvají až 1 rok, to zůstává na starém dobrém MMF (tj. na amerických a evropských daňových poplatnících), aby překlenuli ukrajinskou ‚mezeru‘ v platební schopnosti a ironicky poslali záchranné financování Rusku.

Jak hlásí Reuters, Rusko může kdykoliv požadovat předčasné splacení této 3 miliardové $ půjčky…

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajina sice porušila podmínky 3 miliardového $ ruského dluhu, ale Moskva se ještě nerozhodla, zda bude požadovat předčasné splacení, řekl ruský ministr financí Siluanov, jak jej citovali v sobotu.

Rusko tyto peníze půjčilo v prosinci 2013 nákupem ukrajinských eurobondů, dva měsíce před tím, než tehdejší pro-moskevský president Viktor Janukovič uprostřed masových protestů proti jeho vládě uprchl ze země.

K podmínkám půjčky patřilo to, že celkový státní dluh Ukrajiny nepřekročí 60% jejího ročního hrubého domácího produktu (HDP).

Ratingová agentura Moody’s minulý měsíc odhadla, že ukrajinský dluh je v roce 2014 ve výši 72 procent HDP a během roku 2015 vyroste na 83 procent. Rovněž uvedla, že „riziko bankrotu roste.“

„Ukrajina určitě porušila podmínku této půjčky, a zvláště podmínku nezvyšovat státní zadlužení nad 60 procent HDP,“ řekl Siljuanov z Ruska podle tiskové agentury Interfax.

„Takže Rusko má určitě právo požadovat předčasný návrat této půjčky. Zatím ovšem o tom nebylo přijato rozhodnutí.“[/quote]

Jak ale uvádí Bloomberg, mezi tím může přijít „podpora“ Evropské unie, a ta je zcela závislá na hlubokých reformách na Ukrajině…

[quote align="center" color="#999999"]

Evropská unie uvažuje o dalších 1,8 miliardě euro (2,1 miliardy $) pomoci Ukrajině, aby této bývalé sovětské republice pomohla vzkřísit její ekonomiku, která je rozvrácená konfliktem se separatisty v jejích nejvýchodnějších regionech.

Evropská komise, tj. výkonný orgán EU, uvedla, že navíc k těm 17 miliardám $ už slíbeným k Mezinárodním měnovým fondem vedené záchraně této země v problémech, jsou k dispozici čerstvé půjčky za podmínek, že ukrajinská vláda postoupí s opatřeními ekonomických reforem a s bojem proti korupci.

EU už poskytla „bezprecedentní finanční podporu a dnešní návrh dokazuje, že jsme připraveni pokračovat s poskytováním takovéto podpory,“ řekl v dnešním prohlášení president Komise Jean-Claude Juncker. „Tato solidarita jde ruku v ruce se závazkem reforem, které Ukrajina naléhavě potřebuje.“

Výplata této pomoci, kterou musí ještě schválit Evropský parlament a 28 vlád EU závisí na dodržování podmínek programu MMF Ukrajinou, do čehož patří i fiskální konsolidace, změny v energetickém a bankovním průmyslu a další opatření, uvedla komise.

To bude třetí balíček půjček Ukrajině od EU po celkových 1,6 miliardách euro schválených loni. Poslední částka 250 milionů euro z předchozí pomoci má být poskytnuta během prvních tří měsíců letošního roku, uvádí komise.[/quote]

* * *

Takže – během toho, jak Rusko ‚trpí‘ pod tlakem propadajících se cen ropy a kolísající měnové krize, tak po jednoduchém rozhodnutí dotlačit Ukrajinu k předčasnému splacení by mohlo ponechat na Evropě, aby ta splatila celý výkup Ukrajiny z dluhů Rusku – zatímco bude žádat o více pomoci od MMF (tj. od amerického daňového poplatníka), aby byl tento ‚kriticky důležitý‘ národní stát Ukrajinský zachráněn před bankrotem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz