Rok 2014 je za námi. 100 let před ním vypukla Velká válka 1914-1918, která si vzala mnoho milionů lidských životů a zničila čtyři impéria. Dnes je starý kontinent opět v ohrožení. Hrozivé předzvěsti jsou všude vidět; informace o Ukrajině evropské mediální kanály omezily na minimum. Jejich přístup nejen, že je krátkozraký a lehkomyslný, ale také lidi dezinformují a klamou tak, že by to mohlo vést k tragickým důsledkům.


I tehdy byli prominentní lidé, kteří popisovali události přicházející WWI, jako např. velkoadmirál Alfred Friedrich von Tirpitz, který poskytoval nezvratné důkazy o skutečnosti, že evropští politici až do posledního okamžiku podceňovali hrozbu všeobecné války. Mnoho takovýchto varování se ovšem ozývá v Německu i dnes. Počátkem prosince 60 prominentních německých osobností z oblasti politiky, ekonomiky, kultury a médií podepsalo dopis zveřejněný v Die Zeit „Zase válka v Evropě? Ne naším jménem!“ Všichni ti politici, kteří se pod tuhle listinu podepsali, zastávali své úřady v minulosti: bývalý spolkový president, bývalý kancléř, bývalí spolkoví ministři a předsedové vlád spolkových zemí. Všechno bývalá velká zvířata – nikoliv úřadující. Takový je život. O tom německá politika je – pravidla jsou přísná a nikdo si nechce zničit svou politickou kariéru. Nápad na vydání tohoto dopisu přišel od vlivných konzervativců vedoucích politických stran: Od Křesťanského demokrata Horsta Telschika, Sociálníích demokratů Walthera Stützleho, Anje Vollmer a od člena Strany zelených Dr. Horsta Teltschika, německého politika a manažera businessu. Ten sloužil i jako národně bezpečnostní poradce za kancléře Helmuta Kohla a zastával četné další důležité pozice v německé vládě. Mezi lety 1999 až 2008 předsedal Mnichovské konferenci o bezpečnostní politice, která patřila k hlavním akcím o globální bezpečnosti a sváděla dohromady profesionály a ty, co činí rozhodnutí. Jak vysvětloval Teltschik, tak svůj podpis připojil, aby zabránil ztrátě všeho toho, co bylo během 25 let rozvoje vztahů s Ruskem dosaženo, i když se ten dopis převážně zabýval spíše než jen bilaterálními otázkami, více závažnými důsledky, které s sebou přináší další eskalace konfliktu. Autoři píší, že lidé se bojí další války. ( „Další válka s Ruskem? Nechceme!“ – Prominentní Němci varují před chystanou válkou )

Tento apel byl adresován vládě, členům parlamentu a médiím. Na tom je ohromující, že spolkové televizní kanály ARD a ZDF o této důležité veřejné iniciativě neřekly ani slovo! Die Zeit byl jediným celoněmeckým listem, který tento dokument vydal. Ale jako kdyby se pokoušely spáchání tohoto prohřešku odčinit, tak brzy své čtenáře zasvětily do názorů těch, kdo tento dopis 60 zuřivě proklínali. Článek napsaný v reakci na to se jmenoval: Putin zavřel okno do Evropy (Putin schließt das Fenster zu Europa/Zeit, 8. Dezember 2014.). To noviny Frankfurter Allgemeine a Süddeutsche Zeitung vydaly materiál se sžíravou kritikou toho, co se objevilo v dopise 60, aniž by vydaly dopis sám! Jste vítáni, abyste to odsuzovali, ale přečíst si to před tím nemusíte! Takže takový Lutz Bachmann, vůdce hnutí, do něhož patří čím dál více a více lidí, kteří protestují proti islamizaci Německa, se s žurnalisty rozhodně odmítl bavit.

Ovšem příspěvky vydané jako reakce na ty články proti dopisu jsou ještě zajímavější než ty články samotné. Bylo jich hodně. Např. tisíce čtenářů těchto novin komentovaly publikaci Die Zeit. Mnozí odsuzovali Západ a obviňovali jej z absence sebekritiky a z neschopnosti přijmout alespoň nějakou odpovědnost z rozpoutání eskalace ukrajinského konfliktu. Někteří říkají, že Západní politici vedou Evropu do války, a takže oni chtěli to šílenství zastavit. ( 3) Kolem poloviny příspěvků obsahovalo drtivou kritiku Západní politiky. Průzkumy veřejného mínění z větší části říkají to samé. Např. v prosinci říkalo 51% respondentů, že věří, že podle nich je to Rusko, kdo je ohrožováno Západem, což je v porovnání s 41% v září. Do očí bije to, že počet těch, kteří podporovali aktivnější účast NATO v Ukrajinském konfliktu, se scvrkl o 16%. Je smutné, že těch 40% svůj názor nezměnilo. To znamená, že tahle myšlenka má pořád ještě značnou podporu. (ARD survey – DeutschlandTREND Dezember 2014. S. 8, 13. Such surveys are conducted every month.) Ještě znepokojivější je, že 61% Němců schvaluje při dialogu s Moskvou tvrdší postoj Berlína k Rusku. Stejný průzkum říká, že ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier má oproti kancléřce Angela Merkel mírné vedení v oblíbenosti. 70% procent respondentů schvaluje jeho práci (tento průzkum klade míru schvalování Angely Merkel na 67%), zatímco 23% s ním nesouhlasí (v porovnání s 32%, kteří nesouhlasí s výkonem práce kancléřky). Možná k tomu rozdílu přispěly postoje, které tito politici zaujali k Ukrajině: Steinmeier chce být v této záležitosti měkčí, což je rozdíl od kancléřky, která nadále trvá na tom, že anti-ruské sankce jsou nezbytností. Ta se dokonce dala slyšet, že sankce by měly být přísnější. Takhle to řekl jeden příspěvek o politice Merkelové proti Rusku odeslaný na fórum Märkische Oderzeitung: „Rozběsněná rétorika této ženy je nesnesitelná. Její vláda nemá nic společného s politikou. Té na Německém lidu vůbec nezáleží. – Putin nám před 13 lety nabídl ruské srdce (čímž myslel jeho projev v Bundestagu v roce 2001). A jak jsme na to odpověděli my? – 8. května to bylo naposledy, kdy Merkelová podala Rusko ruku! Všechno ostatní už není nic než rozdmychávání nenávisti a podněcování další eskalace!“ ( 5)

Rozdílů mezi Steinmeierem a Merkelovou ohledně Ruska si sice v Německu opakovaně všímají média, je však těžké pochytit jejich podstatu. Sociálnímu demokratovi Stenmeierovi dělá starosti možné zhoršení ekonomické situace. Tak o co jde? Německému ministrovi financí Wolfgangu Schäublemu z německé Křesťanskodemokratické unie také dělají proti-ruské sankce starosti, ale nepodporuje myšlenku, že by se zrušily nebo přinejmenším oslabily. Rétorika Sociálních demokratů vypadá, že by mohla být o trošičku méně přísná, to ale nemá v Berlíně vliv.

Budí to dojem, že kancléřka Merkelová s ministrem zahraničí Steinmeierem se jen předvádí ve špatně zahraném amatérském představení. Není to ani klasická hra „špatný policajt versus dobrý policajt“, je to spíše verze „zlý policajt (Merkelka) versus ne až tak zlý policajt (Steinmeier)“. Takové představení postrádá vkus a hloubku. Tak jako tak, sehrání takovýchto rolí těžko zlepší německou liberální věrohodnost.

[quote align="center" color="#999999"]

[/quote]

Zdroj: strategic-culture.org, reformy.cz