V prosinci Ruská banka nabídla úvěrovým institucím pro domácí operace novou službu pro transfer finančních zpráv ve formátu SWIFT. Banky se na základě dohody s Ruskou bankou mohou k této službě připojovat. „Tato nová služba byla zavedena, aby se zajistily hladké a bezpečné transfery finančních zpráv uvnitř země. Služba je dalším krokem směrem ke zlepšení systému služeb poskytovaného Ruskou bankou,“ uvádí sdělení této Centrální banky Ruské federace.


Nová služba umožní úvěrovým institucím přenos sdělení ve formátu SWIFT přes Ruskou banku ve všech regionech země bez jakýchkoliv omezení.

Centrální banka má v úmyslu chránit ruské banky před možnými problémy, pokud by se Západ rozhodl odpojit Rusko od systému mezinárodních plateb SWIFT.

V září se v EU volalo po nových restriktivních opatřeních proti Rusku. Zvláště někteří evropští činitelé říkali, že Rusko by se mělo odpojit od SWIFTu. Zástupci společnosti SWIFT však opakovaně prohlašovali, že vůbec nemají v úmyslu Rusko od této služby odpojovat.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz