10. prosince zpracovala kancelář ukrajinského presidenta Petra Porošenka plán na ohromný hřbitov, co pojme 250 000 mrtvol jejich vojáků, což je v rámci obnoveného vládního vojenského plánu na dobytí ukrajinských regionů, které odmítly pučistickou vládu, jež byla uvalena na celou Ukrajinu, když Spojené státy najaly žoldnéře k provedení kyjevského puče z 22. února 2014 (proběhnuvšího pod pláštíkem anti-korupčních demonstrací „Majdan“), ta na Ukrajině svrhla zkorumpovaného, avšak demokraticky zvoleného presidenta Viktora Janukoviče. Rebelující regiony Ukrajiny jsou ty, které z asi 90% hlasovaly pro Janukoviče.


Pučem vzniklá vláda pak počínaje 2. květnem zahájila vojenskou kampaň za vyhubení tolika obyvatel proti-pučistických oblastí, kolik je jen možné, a za vyhnání toho zbytku, aby hledali útočiště v sousedním Rusku tak, aby ztratili ukrajinské občanství a už na Ukrajině nemohli volit.

Pokud by se pučistický režim těchto voličů nezbavil; tak by byl hlasováním odstraněn z úřadu. Proto byly všechny ukrajinské vládní volby po puči jen v jiných oblastech Ukrajiny, v těch, kde puč buď vítali, nebo přijali: Janukovič v takových oblastech získal méně než 50% hlasů, a v takových, kde měly volby vyšší účast v převážně anti-Janukovičovičských okresech. Pučistický režim byl rozhodnut ponechat si území rebelujících oblastí, ale zbavit se lidí, co tam žijí.

Kvůli nesmírným nákladům této kampaně etnických čistek zadlužení ukrajinské vlády raketově roste a vláda je schopna nadále fungovat jen pomocí peněz, které přichází od MMF, EU a ze Spojených států.